O školi    Uposlenici    Nastava    Raspored    Galerija     Rezultati    Linkovi    Propisi     Kontakt
  O Umihani Čuvidini

Odbor

Vijeće

Aktivi

Odjeljenja

Sekcije

Novosti

 

OGLASNA PLOČA
 
Letak
"Nasilje među  
vršnjacima" 2018.
 
Priručnik "Unapređenje roditeljstva"  2018.
 
Plakat "Unapređenje roditeljstva"  2018.
 
Priručnici
"Roditelj, dijete i škola"
 
Roditelj,dijete i skola_1 izdanje 2010.pdf
 
Roditelj,dijete i skola_2 izdanje 2014.pdf
 
Vremenska prognoza
za narednih 7dana

YoWindow.com yr.no
Flash vijesti
17.11.2018.

NAUČNI SIMPOZIJ "PRIMJENA NOVIH TEHNOLOGIJA U NASTAVI"

U subotu, 17.11.2018.godine Hotel Hollywood Ilidža, Udruženje za edukaciju, stručno usavršavanje i cjeloživotno učenje “Edu Arena” realizovalo je 2. Naučni simpozij unapređenja rada prosvjetnih radnika i obrazovnih institucija “PRIMJENA NOVIH TEHNOLOGIJA U NASTAVI“, čiji je cilj da unaprijedi i olakša rad prosvjetnih radnika kada su u pitanju nove tehnologije u obrazovanju.

15.11.2018.

FILCANJE - ZANAT ZA 21.VIJEK

U četvrtak, 15.11.2018.godine u Velikoj sali Općine Vogošća održano predstavljanje projekta "Filcanje-zanat za 21 vijek" i predavanje "Značaj očuvanja kulturne baštine" a koje je podržao Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu-ReLOaD. Projekat finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).  Predavač, mr.sci. Nihada Čolić, istakla je značaj očuvanja kulturne baštine za buduće naraštaje s posebnim osvrtom na nematerijalnu kulturnu baštinu. Predavanju je prisustvovala Sanela Kadić, nastavnica razredne nastave.

13.11.2018.

POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU – V RAZRED

Dana 13.11.2018. g.učenici V1 i V4  razreda  zajedno sa svojim učiteljima posjetili su  Zemaljski muzej u Sarajevu.

Učenici su u pratnji kustosa i učitelja obišli muzej, vidjeli i čuli zanimljive činjenice u tri djela muzeja.

Posjetili su arheološke dio zbirke koje prate sve aspekte života čovjeka (naselja i nastambe, svakodnevni život, privreda, umjetnost, duhovnost, religija itd.), na prostorima Bosne i Hercegovine, od starijeg kamenog doba do kasnog srednjeg vijeka, te odjeljenja za etnologiju i za prirodne nauke.

6.11.2018.

POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU – IV RAZRED

Dana 06.11.2018. g.učenici IV razreda zajedno sa svojim učiteljima posjetili su  Zemaljski muzej u Sarajevu.

Cilj posjete je upoznavanje učenika sa vrijednostima i značajem koji ima Zemaljski muzej u Sarajevu, a čije sadržaje također izučavaju i na časovima moje okoline, te prirode i društva, a i muzičke i likovne kulture.

4.11.2018.

FESTIVAL BAJKE - PRSTNE I GESTOVNE IGRE

U nedjelju, 04.11.2018.godine u prostorijama Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije „Bajka“ održani su predavanje i radionica za prstne i gestovne igre o kojima su govorili, i prstnim igrama učili, gosti iz Beograda, članovi Valdorf društva Srbija i doajen valdorfske pedagogije u Bosni i Hercegovini, Leila Kostić, iz Udruženja za dječiju kulturu "Žar Ptica". Predstavnica naše škole bila je Sanela Kadić, nastavnica razredne nastave.

3.11.2018.

UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA

U subotu, 03.11.2018.godine u OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ održano je XXII općinsko takmičenje učenika osnovnih škola  iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“ u organizaciji Crvenog križa/krsta Novi grad Sarajevo.

Na takmičenju su učestvovali po 3 učenika iz 14 škola. Cilj ovog takmičenja je upoznavanje učenika na svjesnost opasnosti od mina i ESZR (eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata koji se ispaljivanjem nisu aktivirala).

Predstavnice naše škole bile Iman Alilović, Sumeja Arnaut i Amina Muslim.

27.10.2018.

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE BITKE NA DUJMOVSKIM BRDIMA

Članovi historijske sekcije, u pratnji nastavnice Almedine Salihović, zajedno sa učenicima ostalih novogradskih škola prisustvovali su obilježavanju godišnjice bitke na Dujmovskim brdima.

Cilj ovog obilježavanja je njegovanje tradicije odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Organizator obilježavanja godišnjice je Udruženje "Druga viteška“ Novi Grad Sarajevo.

20.10.2018.

ŠKOLA PLANINARSTVA

Dana 20.10.2018. godine učenici VII2 odjeljanja su posjetili Trebević. Učenici su uživali u ljepotama krajolika i dosta toga su naučili o orjentaciji u prirodi, o opremi koju trebaju nositi  kada idu na planinarenje, kako upaliti vatru, objašnjeno im je kako prepoznati planinarski put sa oznakom crveni krug sa bijelom tačkom  i kako se zaštititi u vremenskim neprilikama. Sve je proteklo u najboljem redu na veliko zadovoljstvo svih učesnika.

13.10.2018.
   

ŠKOLA PLANINARSTVA


Dana 13.10.2018. godine realiziran je prvi dan škole planinarstva za učenike VII1 odjeljenja. Učenici sa svojim nastavnikom Muminović Edinom su na Crepoljskom.  Realizovana je praktična nastava na terenu.

10.10.2018.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetski dan mentalnog zdravlja se proslavlja 10. oktobra svake godine, već 26 godina, na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje, sa ciljem podizanja svijesti o pitanjima mentalnog zdravlja širom svijeta i mobilizacije napora u podršci mentalnom zdravlju. Tema ovogodišnjeg Dana mentalnog zdravlja je ”Mladi ljudi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja”, sa akcentom na probleme sa kojima se suočavaju mlade osobe u dobi od 14-28 godina.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja,Asocijacija XY i Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini su u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske organizovali obilježavanje Dana mentalnog zdravlja 10.10.2018. uz prigodan program u Sarajevu  u hotelu Hills. Ovoj svečanosti prisustvovala je predstavnica naše škole Melisa Smajilović, psiholog.

08.10.2018.

TAKMIČENJE U LIKOVNIM I LITERARNIM RADOVIMA NOVA VITA

U organizaciji Nova Vita organizovano je takmičenje u likovnim i literarnim radovima za učenike od  I  do V razreda.

Učenici II-5 razreda:

 •     Nur Halil Dedić
 •     Emina Duraković
 •     Adin Peljto

 i učenici V-1 razreda:

 •     Hajdarević Najda
 •     Mulić Amina
 •     Kokor Nejla

Osvojili su nagrade i poklone za svoja odjeljenja.

05.10.2018.
Sretan 5.oktobar - Dan učitelja!
03.10.2018.

 

POSJETA MINISTRA KAZAZOVIĆA

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović obišao je danas Osnovnu školu „Umihana Čuvidina“ u okviru čijeg se objekta provode radovi na izgradnji sportske dvorane.

Tokom posjete Ministar je obišao kabinete i učionice i izrazio spremnost Ministarstva da, shodno mogućnostima, podrži projekte koje naša škola bude realizirala u budućnosti.

S obzirom na to da je u toku priprema učenika četvrtog razreda za realizaciju Projekta Škole plivanja, Ministar je posjetio i učenike, te im podijelio Priručnike o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

Ovi pokloni su mali znak pažnje učenicima koji zaslužuju kontinuiranu sistemsku brigu cijele zajednice, kazao je ministar Kazazović te dodao kako osmijeh na licima djece daje podstrek svakom čovjeku da čini sve što je potrebno za njih, a posebno za njihovo obrazovanje.

Uposlenici i učenici su, na sebi svojstven način, zahvalili svom današnjem gostu. Današnja posjeta ujedno je bila i prilika da direktor škole upozna ministra Kazazovića sa radom i funkcionisanjem ustanove, pri čemu su zajedno obišli skoro sve učionice i prostore u objektu.

Pored Ministra našu školu posjetio je danas i Predsjednik Školskog odbora Nevres Alispahić.

OBILJEŽAVANJE DJEČIJE NEDJELJE

Već tradicionalno, prva sedmica mjeseca oktobra posvećena je obilježavanju Dječije nedjelje.

Kao i prethodnih godina, naši nastavnici i učenici, organizirajući i učestvujući u različitim aktivnostima dali su svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma.

SUSRETI UČITELJA – AIDA KORJENIĆ

U srijedu, 03.10.2018. godine, u hotelu “Terme” na Ilidži, održan je naučno-stručni skup “Susreti učitelja – Aida Korjenić”.

Susreti su realizovani u organizaciji Udruženja učitelja Kantona Sarajevo povodom obilježavanja Dana učitelja i sjećanja na prerano preminulu koleginicu, učiteljicu Aidu Korjenić.

U svečanom dijelu upriličenom povodom 5.oktobra-Svjetskog dana prosvjetnih radnika dodjeljeno je priznanje za doprinos struci našoj učiteljici Saneli Kadić.

01.10.2018.

III MEMORIJALNI MALONOGOMETNI TURNIR „NEDIM ŠKAMO“

U znak sjećanja 84 šehida – poginula maloljetna borca Armije i MUP-a R BiH – Općine Novi Grad, 01.10.2018. godine, u sportskoj dvorani „SRCE“, organizovan je III Memorijalni malonogometni turnir „NEDIM ŠKAMO“ na kojem je uzela učešće i naša ekipa učenika IX razreda .

28.09.2018.

IZLET U REKREACIONI CENTAR "SAFET ZAJKO"

Učenici 3. razreda u pratnji svojih učitelja  posjetili su Sportsko-rekreacioni centar "Safet Zajko" i realizovali planirani izlet.

26.09.2018.

DESETI POHOD – MARŠ  „STAZAMA DRUGE VITEŠKE BRIGADE“

Povodom obilježavanja 26. godišnjice formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 10. godišnjice Udruženja, učenici novogradskih škola položili su cvijeće na spomen-obilježje ispred naše škole i odale počast poginulim borcima. Zajedno sa svojom nastavnicom išli su u tradicionalni pohod – Marš „Stazama Druge viteške brigade“ na Švabino Brdo. Historijski čas održao im je gospodin Safet Kešo, govoreći o ratnom putu i herojskim podvizima pripadnika Armije RBiH 

25.09.2018.

26.GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

 

Historijskim časom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ obilježena je 26. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 10. godišnjice Udruženja.  Povodom tog obilježavanja, na stadionu „Braća Kadić“, Boljakov Potok održan je deseti tradicionalni malonogometni turnir „Memorijal 2. viteška brigada“ u kojem su uzeli učešće učenici VII razeda naše škole.

17.09.2018.

SPOMEN - OBILJEŽJE UBIJENOJ DJECI S PODRUČJA MZ „ALIPAŠIN MOST - 1“

U znak sjećanja na djecu s područja MZ „Alipašin Most - 1“,  nevinih žrtva koje su ubijene u periodu od 1992. do 1995. godine, danas je u naselju Vitkovac otkriveno spomen – obilježje.

Na mermernim pločama ispisana su 25 imena ubijene djece s ovog područja.

Uz prisustvo mnogobrojnih roditelja, učenika i nastavnika osnovnih škola, predstavnika boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti, spomenik su otkrili roditelji ubijene djece zajedno sa načelnikom Semirom Efendićem.

Na spomen - obilježju poleženo je cvijeće i odata počast nevino ubijenoj djeci, nakon čega su učenici osnovnih škola „Umihana Čuvidina“, „Fatima Gunić“, „Behaudin Selmanović“ i „Sokolje“ izveli prigodan program, a potom je u organizaciji fudbalskog kluba „Biser“ odigrana i revijalna utakmica.

13.09.2018.
EKSKURZIJA – PETI DAN

Povratak kući
12.09.2018.
EKSKURZIJA – ČETVRTI DAN

Dodjela diploma
11.09.2018.
EKSKURZIJA – TREĆI DAN

Sportske aktivnosti
10.09.2018.
EKSKURZIJA – DRUGI DAN


Izlet u Makarsku
09.09.2018.

EKSKURZIJA – PRVI DAN

Učenici završnog razreda, u pratnji razrednika i direktora škole, jutros su otputovali na petodnevnu ekskurziju. Posjetili su spomen kompleks „Bitka na Neretvi u Jablanici“, te stari dio grada Mostara i Počitelja.

U poslijepodnevnim satima nastavili su putovanje prema Neumu. Kako su proveli prvi dan ekskurzije pogledajte na fotografijama

07.09.2018.

MINISTAR KAZAZOVIĆ NAGRADIO  NAJIZVRSNIJE OSNOVCE

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo,  Elvir Kazazović uručio  je danas poklone najizvrsnijim osnovcima i srednjoškolcima Kantona Sarajevo koji su tokom protekle školske godine posebno iskazali svoja zalaganja u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, te realizaciji projekata i promociji svojih škola.

Predstavnik naše škole je učenik Mirnes Fehrić. Čestitamo!

03.09.2018.

SVEČANI PRIJEM PRVAČIĆA

U ponedjeljak, 03.09.2018. godine upriličen je svečani prijem za novu generaciju prvačića. Srdačan doček našim novim đacima i njihovim roditeljima priredili su stariji drugari uz prigodan i zanimljiv program, nakon čega im je dobrodošlicu poželio  i direktor škole.

Nadamo se, da će ova generacija biti jednako uspješna kao i sve prethodne, da će nas obradovati osvojenim medaljama i nagradama na takmičenjima, te da će ime škole promovirati u najboljem svjetlu.

Neka vam je sretno i uspješno, dragi naši prvačići!

31.08.2018.

PROJEKAT „KRUGOVI PRIJATELJA"

U našoj školi se već dvije godine realizuje projekat „Krugovi prijatelja“ u saradnji s Udruženjem „DUGA“. Tim Udruženja „DUGA“ u suradnji s partnerima organizirao je još jednu obuku za primjenu metodologije. U okviru ovog projekta je 30.08. i 31.08.2018. godine realizovana obuka nastavnika razredne nastave za primjenu metodologije „Krugovi prijatelja – Socijalna inkluzija i vršnjačka podrška“.  Jedan od ključnih ciljeva projekta „Krugovi prijatelja” je jačanje profesionalnih kapaciteta u predškolskom odgoju i osnovnoškolskim ustanovama. Cilj projekta je da djeca pružaju pomoć i podršku jedni drugima, da shvate važnost prijateljstva i drugarstva, da razumiju sebe i druge, te da razviju empatiju. Na taj način se gradi mreža prijatelja za svako dijete, jer je jako važno kreiranje atmosfere prihvatanja i podrške djetetu, kao preduslov za njegov emocionalni i socijalni razvoj, te uspješno školovanje.

Projektom  „Krugovi prijatelja“ se naglašava veliki značaj prijateljstva i vršnjačke podrške.

29.08.2018.

ISPRAĆAJ U PENZIJU

Danas je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je priređen ispraćaj kolegice Latifić Suade u penziju.

Želimo joj dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

28.08.2018.

 

SVEČANI PRIJEM PRVAČIĆA

U ponedjeljak, 03.09.2018. godine nastava za prvu smjenu počinje u 8:00 sati, a druga smjena u 10:00 sati.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS  pripremilo  je besplatne udžbenike za 58 učenika slabog imovinskog stanja, a Općina Novi Grad ruksake za sve učenike I razreda.

Svečani prijem prvačića biti će upriličen 03.09.2018. godine u 12:00 sati u prostorijama škole.

 

 

RAZMJENA I PRODAJA ŠKOLSKIH UDŽBENIKA I ŠKOLSKIH UNIFORMI

Pozivamo sve zainteresovane učenike i njihove roditelje, da posjete bazar, koji će se organizovati u holu OŠ “Umihana Čuvidina“,

u ponedjeljak , 03.09.2018.u terminu od 10,00 do 12,00 sati .

Na bazar donesite korištene udžbenike za razmjenu ili prodaju, te na taj način izvršite  nabavku udžbenika, koji su vam potrebni za školsku 2018./2019. godinu.


20.08.2018.

O B A V I J E S T

Redovna nastava za školsku 2018./2019. godinu počinje 03.09.2018. godine.

Nastava će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

Prva smjena: II, V, VII i IX razred

Međusmjena : I razred

Druga smjena: III, IV, VI, VIII razred

 

Spiskovi učenika I razreda sa imenima i indeksom odjeljenja biti će objavljeni 29.08.2018.godine.

11.07.2018.

NASTAVAK REALIZACIJE PROJEKTA IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE I NOVIH UČIONICA

JU OŠ „UMIHANA ČUVIDINA“ SARAJEVO

22.06.2018.

RASPORED PODJELA UČENIČKIH KNJIŽICA, UVJERENJA I SVJEDOČANSTAVA

26.6. 2018. (utorak) u 10:00 h

- podjela uvjerenja i svjedočanstava - IX razred

27.6. 2018. (srijeda) – podjela učeničkih knjižica  po sljedećem rasporedu:

 •          09:00 – VII i VIII razred

 •          09:30 – V i VI razred

 •          10:00 – III i IV razred

 •          10:30 – I i II razred

19.06.2018.

UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA

U našoj školi održano je predavanje na temu: “Upozoravanje na opasnost od mina“ u organizaciji tima EUFOR-a . Učenici su imali priliku upoznati različite vrste mina i šta je potrebno napraviti ako pronađu minu u prirodi. Osim toga, saznali su koliko još postoji minskih polja u našoj zemlji i šta se događa aktiviranjem mine i ubojitog sredstva. Zahvaljujemo se timu EUFOR-a koji su nam pomogli da kod učenika VI razreda razvijemo svijest o opasnosti od mina, čak i dvije decenije nakon završetka rata.

18.06.2018.

MATURSKO VEČE

Maturanti naše škole proslavili su matursko veče kojom su obilježili kraj devetogodišnjeg školovanja. Proslava maturske večeri započela je okupljanjem ispred hotela Hills na Ilidži. Uslijedilo je zajedničko fotografisanje sa razrednIm starješinama, školskim drugarima, prijateljima i rodbinom.

Maturanti nisu krili sreću zbog završenog osnovnog obrazovanja, ali ni sjetu zbog rastanka sa drugarima i najljepšim periodom u životu. Školske dane će pamtiti po lijepom iskustvu i prijateljima koje su stekli za čitav život. Ovo je još jedna sretna i uspješna generacija, koja je iza sebe ostavila uspomenu na 127 najljepših osmijeha.

Direktor škole, Aziz Mulahmetović kaže da je zadovoljan rezultatima koje su učenici iz ove generacije ostvarili na brojnim takmičenjima.

POSJETA DOMU OSLOBODILACA NA BRDU ŽUČ

U ponedjeljak, 18.06.2018.učenici VII razreda OŠ „Umihana Čuvidina“ uz pratnju direktora i pedagogice posjetili su Dom oslobodilaca Memorijal na brdu Žuč. Ukazano im je na značaj i veliku važnost  brda Žuč prilokom odbrane Sarajeva. Učenici su upoznati i sa herojima koji su dali svoje živote za slobodu grada. Cilj posjete da se nikada ne zaboravi i ne ponovi, sve što se dešavalo u toku agresije na BiH. Predavanju su prisustvovali  i predstavnici općine Novi Grad.  

15.06.2018.

KONKURS ZA IZBOR NAJBOLJIH RADOVA NA TEMU „ČUVARI TRADICIJE BIH“

Na konkursu za izbor najboljih radova na temu „ČUVARI TRADICIJE BIH“ za učenike od VI do IX razreda za najbolji likovni rad, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva „BAŠLIJA“, učestvovalo je 111 radova iz 25 osnovnih škola Federacije Bosne i Hercegovine.

Učenica IX-2 razreda, Ena Kadrić, osvojila je 2.mjesto.

Diplome i novčane nagrade će biti dodjeljene na Svečanom koncertu Trećeg međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade „ČUVARI TRADICIJE BIH“, koji će se održati dana, 11.08.2018.godine na ljetnoj pozornici Ilidža, sa početkom u 19:00 sati.

Čestitke učenici i njenoj nastavnici Almi Šehović.

12.06.2018.

PRIREDBA POVODOM DANA ŠKOLE

U utorak, 12.06.2018. godine održana je priredba povodom Dana škole i Ramazanskog bajrama.

 

11.06.2018.

IFTARSKO DRUŽENJE

Posebnu vrijednost u mjesecu Ramazanu predstavljaju iftari koji su najbolja prilika za druženje s kolegama.

U prijatnoj atosferi restorana Terasa na Stupu, u organizaciji Sindikata JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo, upriličeno je, i ove godine, iftarsko druženje uposlenika.  

08.06.2018.

IZLET U PIONIRSKU DOLINU

U petak, 08.06.2018. godine učenici drugog razreda zajedno sa svojim učiteljicama išli su u posjetu Pionirskoj dolini, jednom od najpopularnijih rekreativnih centara u Sarajevu.

Pionirska dolina je dom za 40-ak životinjskih vrsta iz različitih dijelova svijeta i predstavlja jedini je zoološki vrt u BiH.

Učenici su uživali u prirodnim ljepotama i zabavili se uz igru i druženje.

07.06.2018.

RADIONICA ZA UČENIKE – DOGS TRUST

Naši prijatelji iz Fondacije ” DogsTrust” nastavljaju saradnju sa školom kroz prigodne edukativne radionice za učenike.

U četvrtak, 07.06.2018. godine, edukatorica Aida Gogić realizovala je radionicu pod nazivom „Budi siguran, budi odgovoran“, za učenike drugog razreda.

Učenici i nastavnici su dobili prigodne poklone s logom fondacije.

02.06.2018.

AMBASADORI NAŠE ŠKOLE

Učenici naše škole, naši mali ambasadori, pored uspjeha u školi i dalje nižu uspjehe u svojim klubovima.

SUANA TUCAKOVIĆ - Državno Prvenstvo Bosne i Hercegovine do 14 godina u tenisu – 1. mjesto.

Već četvrti put za redom je prvakinja u BiH.

JUSUF HADŽIAHMETOVIĆ – Proglašen za najboljeg igrača na Međunarodnom turniru u fudbalu u Kuvajtu na kojem su učestvovale 64 ekipe iz  Arapskih zemalja.

FARIS KADUŠIĆ – na Ljetnom prvenstvu BiH održanom u Banja Luci u plivanju osvojio tri bronzane medalje.

·         3.mjesto  (4x100m-slobodno)

·         3.mjesto  (4x50m-slobodno)

·         3.mjesto (4x50m-mješovito)

 

01.06.2018.

IZLET U REKREACIONI CENTAR "SAFET ZAJKO"

Učenici 3. razreda u pratnji svojih učitelja i nekoliko roditelja posjetili su Sportsko-rekreacioni centar "Safet Zajko" i realizovali planirani izlet.

 

ŠKOLSKI MALONOGOMETNI TURNIR

Na školskom malonogometnom turniru koji je održan od 25. 05. do  31.05.2018.godine učestvovala su sva odjeljenja od I-IX razreda i postigli slijedeće rezultate:

NIŽI RAZREDI :

Prva mjesta osvojili su:

 • I-4; II-4; III-1; IV-3 i V-1.
 • Najbolji igrač:  Ali Kosovac
 • Najbolji strijelac:  Džan Suljević
 • Najbolji golman:  Aner Džaferović
 • Fer play : IV-4

VIŠI RAZREDI:

Prva mjesta osvojili su:

 • VI-2; VII-3; VIII-4 i IX-3.
 • Najbolji igrač: Tarik Ćatić
 • Najbolji strijelac: Emin Čano
 • Najbolji golman: Alden Čustović
 • Fer play: VIII-1
29.05.2018

DODJELA NOVČANIH NAGRADA I DIPLOMA NAJUSPJEŠNIJIM UČENICIMA NOVOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA

U vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, u utorak, 29.05.2018.godine, upriličena je dodjela novčanih nagrada i diploma najuspješnijim učenicima novogradskih osnovnih škola, pobjednicima općinskih takmičenja iz matematike, fizike, informatike i geografije.

U pojedinačnom plasmanu učenice VII razreda iz matematike ostvarile su sljedeće plasmane:

 • Asja Smječanin  - 1.mjesto
 • Nejla Herac – 2.mjesto
 • Adla Tinjak – 3.mjesto

Učenik Fehrić Mirnes VIII razreda iz matematike osvojio je 2. mjesto i učenica IX razreda Sara Kurtović iz geografije osvojila je 3.mjesto.

Diplome i nagrade učenicima je uručio pomoćnik općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar. koji im je čestitao na ostvarenim rezultatima i poželio uspjeh u daljem školovanju.

28.05.2018.

SPOMENIČKI KOMPLEKS „TUNEL D-B“

U organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, 28.05.2018. godine realizovana  je posjeta učenika VIII razreda Spomeničkom kompleksu „Tunel D-B“.  Održan historijski čas, nakon čega su učenici obišli početni dio tunela koji je zadržan u potpuno originalnom stanju, posjetili muzej i pogledali film o gradnji i značaju tunela spasa.

Sarajevski ratni "Tunel D-B" prokopan je tokom opsade Sarajeva 1993. godine.On je povezao  Dobrinju i Butmir, teritorije koje je kontrolisala Armija RBiH, a bio je jedina veza opkoljenog Sarajeva sa ostatkom svijeta. Njegovim prokopavanjem uspostavljeno je snabdijevanje opkoljenog grada hranom, električnom energijom i naftom.

15.05.2018.

DAN PORODICE

Povodom Dana porodice, učenici II razreda, nastavnici i roditelji realizovali su radionice na temu „Moja porodica“.

  

 

POSJETA SPORTSKOM CENTRU „SAFET ZAJKO“

 

Povodom Dana porodice, učenici IV razreda, nastavnici i roditelji posjetili su SC „Safet Zajko“ Halilovići.

  

13.05.2018.

SARAJEVO STREET FOOTBALL 2018

U nedjelju, 13.05.2018. godine  u organizaciji dječije sportske škole “Proacademia” i marketing agencije B40 „Sarajevo Street Football 2018“, odigrani su polufinalni i finalni mečevi sedmog turnira u malom fudbalu/nogometu za osnovce.

Timovi su bili podijeljeni su u 3 konkurencije: do 5. razreda, do 7. razred, i do 9. razreda osnovne škole.

U konkurenciji do 9. razreda u polufinalu za 3. mjesto:

O.Š. UMIHANA ČUVIDINA – O.Š. HRASNO  osvojila je 7:1.

Cilj projekta je uključivanje što više djece u sportske aktivnosti.

Na turniru i ove godine učestvuje više od 600 djece, iz 28 osnovnih škola.

08.05.2018.

KANTONALNO TAKMIČENJE

Naša škola se 08.05.2018. predstavila, sa sekcijom HOR I ORKESTAR U BKC –u, na Kantonalnom takmičenju, pod imenom „Smotra kulturnog stvaralaštva u KS“.  Pjevali smo pjesmu „Ne dam te nikom“, autora nastavnice Indire Košarić, zajedno sa 150 učenika iz osnovnih škola opštine Novi grad. A nastavnica Melisa Salihović-Ibrahimbegović je dirigovala svoju pjesmu „Sarajevo“, horu i orkestru, od preko 150 članova,  iz škola opštine Novo Sarajevo.

Takmičenje je obuhvatilo kategorije: autori pjesama, aranžmani i interpretacija pjesama.

Zauzeli smo 1. mjesto, sa obje pjesme. Jako smo ponosni što smo dostojno predstavili našu školu!

Nagrade su dobili i autori aranžmana pjesama.

Učenici su se lijepo družili, pjevali, svirali i slušali orginalne pjesme autora-nastavnika, iz opština Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Novo Sarajevo i Novi grad. Ova smotra protekla je u jako pozitivnoj atmosferi, drugačije koncipiranoj, sa velikim brojem učesnika. Svaki hor je okupljao sve škole iz određene opštine.

03.05.2018.

LAKONOGA U ČAROBNOJ ŠUMI

Dana 3.5.2018. godine učenici trećeg razreda, zajedno sa svojim učiteljima, uživali su u izvedbi muzičke basne „Lakonoga u čarobnoj šumi“ u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, koja se održala u sklopu takmičarskog programa 4. FESTIVALA DJEČIJE UMJETNOSTI.

Predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“  je lijepa priča o prijateljstvu. Lakonoga je svako malo, naivno, radoznalo dijete. Svako dijete se može identificirati s njom.

Najvažnija poruka nosi predstava je o značaju prijateljstva. Kroz cijeli životni put imamo prave prijatelje. To su vrijednosti koje učimo djecu od malih nogu. Naravno i skrećemo im pažnju na probleme, da djecu ne smijemo puštati same među nepoznate osobe.

Predstava je namijenjena za predškolski i školski uzrast.

Glumci u ovoj muzičkoj basni su Armin Omerović u ulozi Lisca Dugonje, Andrea Aković je Lakonoga i mladi Filip Radovanović pauk Pepe.

Izbor muzike, kostimografiju i scenografiji također potpisuje Riad Ljutović.

28.04.2018.

DRUGO MJESTO NA FEDERALNOM TAKMIČENJU IZ MATEMATIKE

Na Federalnom takmičenju iz matematike za VIII razrede, održanom 28.04.2018. godine u OŠ „Safvet –beg Bašagić u Gradačcu, učenik Mirnes Fehrić osvojio je 2. mjesto.

Mirnes je obezbijedio direktno učešće na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi.

Učeniku Mirnesu i njegovom nastavniku Hasi Hasanbegoviću, uz čestitke, želimo dobar uspjeh  i na narednom takmičenju.

DVIJE BRONZE ZA ATLETE

U subotu, 28.04.2018.godine, na lokaciji Centar Safet Zajko u sklopu projekta „Postani atleta“ održano je takmičenje u disciplinama 800 m i 200 m.

Naši učenici Ajla Gerin i Amar Turčalo osvojili su 3.mjesto.

Čestitke za naše učenike i nastavnicu Jasminu Slatina-Sućeska!

FONDACIJA FACT SARAJEVO

Vrijedni predstavnici fondacije FACT Sarajevo (Foundation for Academic Studies and Cross-Cultural Training - Fondacija za akademske i interkulturalne studije) počeli su sa realizacijom BESPLATNE pripremne nastave za eksternu maturu iz matematike.

U prostorijama bivšeg GAZZAZ-a izvršeno je ulazno testiranje i upoznavanje sa planom priprema za eksternu maturu iz matematike.

Uz ugodno i korisno druženje sa drugarima iz drugih škola, za neke naše vrijedne učenike subota je radni dan.

26.04.2018.
MEĐUNARODNI DAN DJEVOJAKA U IKT-U

U četvrtak, 26.04.2018. je obilježen Međunarodni dan djevojaka u IKT-u. Učenice VII i VIII razreda naše škole su učestvovale na radionici u prostorijama Centra za promociju civilnog društva za djevojčice iz tri osnovne i četiri srednje škole iz Bosne i Hercegovine. Radionicu su vodile Almedina Aganović i Amra Sadiković, business development managerice iz eMedia Patcha.
Nakon radionice učesnice su posjetile kompaniju Mistral Technologies i uživale u radionicama o informaciono-komunikacijskim tehnologijama. Atmosfera je bila puna pozitivne energije, a sklopljena su i nova prijateljstva.
Učenice VI razreda su učestvovale na radionici u našoj školi pod nazivom Girls in IT.
Na radionici su upoznate sa značajem djevojaka u IT-u i istraživale su o prvim programerkama. Najinteresnatniji dio je bilo takmičenje u slaganju slagalice s ciljem pogađanja predstavljene ličnosti. Portrete prvih programerki - slagalice su pripremile učenice IX razreda. Cjelokupnu organizaciju Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u su organizovale nastavnice informatike Elma Botulja i Irma Bošnjak-Murtić.
24.04.2018.

19.SMOTRA TEHNIČKOG STVARALAŠTVA MLADIH NOVI GRAD-2017 GODINE

Dana 22.04.2018. godine u OŠ,,Osman Nakaš“ održana je Smotra tehničkog stvaralaštva mladih Općine Novi Grad.

U pojedinačnom plasmanu učenica Selma Hasković osvojila je 3.mjesto.

Čestitke učenici i nastavniku Almiru Deliću.

23.04.2018.

FOLKLORNA SEKCIJA U ISTANBULU

Članovi folklorne sekcije naše škole zajedno sa članovima KUD „Gajret“ boravili su u Istanbulu od 14.-24.04.2018.godine u organizaciji Gogcan koledža.

Zajedno sa još 10 zemalja, kao pravi mali ambasadori predstavili su Bosnu i Hercegovinu, KUD „Gajret“ i folklornu sekciju naše škole u najljepšem svijetlu i još jednom pokazali su da su najbolji.

Predstavnici naše škole bili su:  Spahija Eldan, Zvekić Daris, Bajramović Sanel, Ćamo Emela, Bičević Dalila, Bičević Samira, Rahman Alejna i Muslim Džena zajedno sa svojim voditeljem sekcije Karahodža Dinom.

21.04.2018.

TREĆI DAN U AJDINOVIĆIMA - POSJETA DIREKTORA

Naši mali drugari, učenici 5. razreda uživaju sa svojim nastavnicima u Ajdinovićima. Dan započinju jutarnjom gimnastikom, nastavljaju sa različitim nastavnim aktivnostima poslije doručka, a zatim slobodnim aktivnostima, kao što su jahanje i plivanje.

Danas je učenike i nastavnike u Ajdinovićima posjetio direktor škole Aziz Mulahmetović.

19.04.2018.

ŠKOLA U PRIRODI ZA UČENIKE 5. RAZREDA

Kao i svake i ove školske godine organizovana  je Škola u prirodi za učenike 5. razreda kao dio nastavnog procesa.

Jutros su naši učenici zajedno sa nastavnicima otputovali u Ajdinoviće.

Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići je idealno mjesto za izlazak iz učionica i održavanje nastave u prirodi.

Učenici borave i rade u prirodi, uz različite edukativne i sportske aktivnosti, obilaske, zabavu i odmor.

18.04.2018.

PROLJETNI KROS

Dana 18.04.2018.godine održan je Proljetni kros  osnovnih škola Kantona Sarajevo na Ilidži u organizaciji Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u tehničkoj organizaciji Atletskog kluba Sarajevo i Kantonalnog Atletskog Saveza.

Učenik Hrelja Samir osvojio je 3.mjesto.

Čestitke učeniku i nastavnici Jasmini Slatina Sućeska.

16.04.2018.

48 SATI PEPELA I KRVI - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA GILESA PENFOUNDA


„Ono što se dogodilo 16. aprila u Ahmićima ostaće zapisano u historiji kao jedan od najstrašnijih primjera nečovječnosti čovjeka prema čovjeku.
Danas ime tog seoceta moramo dodati dugom popisu nekad nepoznatih sela i gradova koja nas podsjećaju na užasna nedjela zbog kojih zadrhtimo od užasa i srama: Dachau, Oradour sur Glane, Katin, Marzabotto, Soweto, MyLai, Sabra i Shatila i mnogi drugi.” ovako je otvorena izložba posvećena 25-godišnjici stradanja u Ahmićima.

Učenici naše škole posjetili su izložbu koja je na njih ostavila jak dojam jer scene fotografa koji je sačuvao te trenutke i dešavanja su iznimno živopisne. Izrazili su želju da međuvršnjačkim učenjem svoje drugove upoznaju sa temom putem historijskog časa i prezentacija. Učenici naše škole su čest gost ovakvih i sličnih zbivanja i imaju namjeru tako i nastaviti.

NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI NOVE SPORTSKE DVORANE

Radujemo se trenutku kada će učenici naše škole početi izvoditi časove u novim učionicama i sportskoj dvorani.

15.04.2018.

KUP BiH u BACANJU KUGLE

Danas, 15.04.2018. godine na Državnom kupu, u organizaciji Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, učestvovala su i naša dva učenika Zelić Almin i Pripo Faris.

Almin Zelić osvojio je 2. mjesto, a Faris Pripo osvojio je 4. mjesto u disciplini kugla u kategoriji dječaci.

Čestitke učenicima i njihovoj nastavnici Jasmini Slatina Sućeska.

14.04.2018.

NAJMASOVNIJI IZLET MLADIH PLANINARA IZ 16 PLANINARSKIH DRUŽINA

Zajedno sa još 15 družina, članovi Planinarske družine naše škole na čelu sa nastavnicom Senadom Jusić-Dučić i PSD " Zlatni Ljiljan" danas su planinarili na području Barice-Čavljak- Crepoljsko.

Učenici su sa uspješno savladali sve uspone i uživali u ljepotama naših planina i predjela te druženju i planinarenju.

 

13.04.2018.

 

 

BIOGRAFSKI LEKSIKON

KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI 2018-2022.

Akademik prof. dr. Šefket Krcić nazvao je ovaj leksikon u Oslobođenju “ličnom kartom bh inteligencije”, a urednik BHT 1 Dževdet Tuzlić “kulturološkim događajem godine”.
U printanoj i u elektronskoj formi stiglo je na sve kontinente, gdje žive uspješni i kreativni Bosanci i Hercegovci.

Među 5000 biografija najuspješnijih i najkreativnijih Bosanaca i Hercegovaca nalazi se i biografija direktora škole Aziza Mulahmetovića.

 

06.04.2018.
Svim građanima Sarajeva čestitamo 6. april – Dan grada Sarajeva!

POVODOM DANA SARAJEVA

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i učenjem Fatihe svim stradalima tokom protekla dva rata, obilježen je  6. april, Dana grada Sarajeva.

NUMICON OBUKA

U organizaciji Udruženja „Društvo ujedinjenih građanskih akcija“ – DUGA koje pruža podršku djeci, roditeljima, nastavnicima/cama i obrazovnim institucijama u implementaciji zakona i nastavnih planova i programa, posebno u dijelu inkluzivnog obrazovanja, u našoj školi održan je trening „Učenje i podučavanje matematičkih pojmova“, koji je realizovala Aida Abdulović, učiteljica O.Š. „Vladislav Skarić“ iz Sarajeva zajedno sa našim nastavnicima razredne nastave i matematike.

04.04.2018.

SARAJEVO PUBLISHING

04.04.2018.godine, u velikoj sali IK „Sarajevo Publishing“ održane su radionice za nastavnike razredne nastave :
-Praktična primjena strategija u nastavi
- Strategija i kreativnost – izrada lapbooka u nastavi
Kroz konkretne primjere približeni su sadržaji novih priručnika za razrednu nastavu, a izradom „krilate knjige“ otkriveno je nešto novo, zabavno, edukativno što oslobađa našu kreativnost.

RADIONICA O STEM OBLASTIMA

U OŠ "Meša Selimović" 04.04.2018. godine održana je radionica za nastavnike predmetne i razredne nastave. U sklopu radionice predstavljen je novi priručnik o STEM oblastima sa autoricom Lemanom Terzimehić. STEM je sistem za uspjeh učenika u svim oblastima. Engleski pojam STEM javlja se kao akronim, koji upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka (science), tehnologija (technology), inžinjering (engineering) i matematika (mathematics). Uživali smo u radionici gradeći mostove, zgrade i zajedništvo.

 

NAŠI MALI AMBASADORI

Dok njihovi drugari odmaraju u proljetnom raspustu, oni redaju uspjeh za uspjehom u vannastavnim aktivnostima i u svojim klubovima.

Suana Tucaković proglašena je najperspektivnijom sportistkinjom u 2017. godini, a u  Antaliji, na razvojnom turniru, na kojem su učestvovale reprezentacije iz 15 zemalja, osvojila je srebrenu medalju.

Faris Kadušić na XVII međunarodnom plivačkom mitingu "SARAJEVU S LJUBAVLJU 2018" osvojio je  zlato (100 m - slobodno) i srebro (50 m - leđno).

Dinel Hamzić je najmlađi programer u BiH koji posjeduje Microsoft Technology Associate certifikat.

Pogledajte priču o njemu

http://ba.n1info.com/a251918/Sci-Tech/Najmladji-programeri-u-BiH.html 

03.04.2018.

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE - 20.3.2018. i 21.3.2018.

Kantonalno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola održano je dana, 20.3.2018. i 21.3.2018. god. u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu. Takmičenju je pristupilo 98 učenika osnovnih škola u kategoriji VII, VIII i IX razreda.

VIII RAZRED

6. mjesto -  Fehrić Mirnes

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ GEOGRAFIJE ZA IX RAZRED - 29.3.2018.

Kantonalno takmičenje iz GEOGRAFIJE za učenike osnovnih škola održano je dana, 29.3.2018. u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu. Takmičenju je pristupilo 91 učenik osnovnih škola.

IX RAZRED

7.mjesto – Sara Kurtović

01.04.2018.

ČESTITKA ZA USKRS

Našim učenicima i njihovim roditeljima, uposlenicima, prijateljima škole i ostalim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti želimo sretan Uskrs!

31.03.2018.

POSTANI ATLETA

U subotu, 31.03.2018. godine u Halilovićima - Centar za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ u organizaciji AK Novi Grad Sarajevo, održano je sportsko takmičenje pod nazivom “Postani ATLETA”.

Projekat “Postani ATLETA” je otvorenog tipa na kojem mogu nastupati muškarci i žene stariji od 13 godina, registrovani i neregistrovani atletičari, učenici osnovnih i srednjih škola i svi ostali koji misle da žele da se probaju u atletskim vještinama i misle da imaju potencijal da postanu dobar atletičar ili atletičarka. Učesnici ovog takmičenja bile su naša škola, Osnovna škola „Sokolje“, Osnovna škola „Behaudin Selmanović“, Osnovna škola „Aleksa Šantić“, AK "Bosna", AK „Sloboda-Tehnograd“– Tuzla, AK „Sarajevo“ – Sarajevo, AK „Glasinac“ – Sokolac, AK „Novi Grad“ – Sarajevo.

Takmičenje je održano u disciplinama bacanje kugle i 300 metara.

Svi učenici, učesnici Projekta „Postani Atleta“, pokazali su da su veoma talentirani za ove sportove. Najbolji rezultat u ukupnom plasanu u disciplini bacanje kugle (13-15 godina) postigli jesu učenik Almin Zelić osvojivši 2.mjesto i Amina Čolić osvojivši 3.mjesto.

28.03.2018.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ FIZIKE

U prostorijama Osnovne škole “Fatima Gunić”, 28. marta održano je općinsko takmičenje iz fizike, na kojem je učestvovao 81 učenik osmog i devetog razreda osnovnih škola.

Našu školu predstavljali su učenici VIII razreda:

1.    Mirnes Fehrić

2.    Tarik Ćatić

3.    Nejra Tinjak

i učenici IX razreda:

1.    Lejla Zorlak

2.    Sara Kurtović

3.    Ajdin Džuzdanović.

U ekipnom plasmanu učenici VIII razreda osvojili su 2.mjesto sa osvojenih 152 boda, a  u ukupnom plasmanu škola – VIII i IX razredi zajedno , naša škola se plasirala također na 2. mjesto.

Čestitamo učenicima i nastavnici i želimo im uspjeh u daljem takmičenju.

27.03.2018.

ŠKOLA FILMA "KIDS MOVIE STAR"

Udruženje MI iz Sarajeva, uz podršku općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva nauke, kulture i sporta Kantona Sarajevo realiziralo je i ove godine niz kreativnih radionica iz oblasti filmske umjetnosti kroz projekt "Mala škola filma – Kids Movie Star".

Cilj ovog projekta je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Snimanjem kratkih igranih filmova predstavljeni su rizici, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja čime je poslana jasna poruka da prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja pruža djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja, te da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Drugi po redu “Kids Movie Star”, okupio je talentovane, vrijedne osnovce iz deset osnovnih škola u Sarajevu: JU OŠ "Umihana Čuvidina", JU OŠ "Meša Selimović", JU OŠ "Džemaludin Čaušević", JU OŠ "Vladislav Skarić", JU OŠ "Grbavica I", JU OŠ "Zahid Baručija", JU OŠ "Sedma osnovna škola", JU OŠ "6.mart", JU OŠ "Zaim Kolar" i JU OŠ "Srednje".

Njih 127 bili su vođeni zajedničkim interesima, te su kroz posebno osmišljene radionice, upoznati sa procesom nastanka scenarija za film, režiranja, snimanja profesionalnom kamerom i glumom a rezultat toga je 11 kratkih igranih filmova: "Prijatelji", "Halloween", "Pepeljuga", "Test", "Vanzemaljci", "Ahmed i Sabina", "I ja želim biti vaš svijet", "Emin", "Svijet voli pobjenike", "Školski čas" i "Tarik", čije autorstvo potpisuju upravo ovi učenici.

Izvor: Klix

26.03.2018.

PRIPREMNA FAZA IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE

U srijedu, 21.03. 2018.godine počeli su pripremni radovi za izgradnju sportske dvorane sa pratećim sadržajima uz školu „Umihana Čuvidina“.

Učenici i nastavnici željno iščekuju izgradnju 11 novih učionica, sportske dvorane, kao i ostalih sadržaja koji će poboljšati izvođenje nastave, kao i ostalih nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

24.03.2018.

SEMINAR - UVOD U DIFERENCIRANO PODUČAVANJE

U petak i subotu, 23. i 24.03. 2018.godine u hotelu „Bosnia“ Sarajevo održan je drugi dio treninga iz oblasti Inkluzivnog obrazovanja pod nazivom „Uvod u diferencirano podučavanje“ u organizaciji Udruženja EDUS – edukacija za sve.

Seminaru su prisustvovali profesori i nastavnici razredne i predmetne nastave Enisa Alibegović, Adis Nuhanović, Dženana Pačavar i Sabina Alilović.

22.03.2018.

IZNENAĐENJE ZA ROĐENDAN

Osmijeh ne košta ništa, ali daje mnogo. On obogaćuje one koji ga dobiju, a ne osiromaši one koji ga daruju. Danas su drugari II-4, zajedno sa svojom učiteljicom, izmamili osmijeh našem dragom Ahmedu. Priredili su mu nezaboravno iznenađenje za rođendan.

Kako je Ahmed vatreni navijač FK Sarajevo, uz poklone sa obilježjima ovog fudbalskog kluba, pozvali su u goste i Krste Velkoskog, kapitena FK Sarajevo i reprezentativca Makedonije kako bi iznenadili svoga druga.

Bravo za male drugare i njihovu učiteljicu.

22.03.2018.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ GEOGRAFIJE

Općinsko takmičenje iz geografije, na kojem su učestvovali učenici devetog razreda iz 14 novogradskih osnovnih škola, održano je 15.03.2018. godine u prostorijama Osnovne škole “Ćamil Sijarić”.

Našu školu predstavljali su učenici:

1.       Sara Kurtović

2.       Kenan Peljto

3.       Šejla Polumenta.

Učenica Sara Kurtović osvojila je 3.mjesto  sa osvojenih 95 bodova.

Na Kantonalno takmičenje plasirao se i učenik Kenan Peljto, koji je osvojio 88,5 bodova.

Čestitamo učenicima i nastavnici i želimo im uspjeh u daljem takmičenju.

20.03.2018.

POTPISAN UGOVOR ZA POČETAK IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE SA PRATEĆIM SADRŽAJIMA UZ ŠKOLU „UMIHANA ČUVIDINA"

Nakon potpisivanja okvirnog sporazuma, danas je između Općine Novi Grad Sarajevo i izabranog izvođača radova firme Eko-Teh potpisan prvi ugovor za izvođenje radova na izgradnji sportske dvorane sa pratećim sadržajima uz školu „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku“ u vrijednosti od 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Sva sredstva osigurana su kroz budžet Općine Novi Grad Sarajevo.

Riječ je o jednom od najznačajnihih kapitalnih projekata kojeg Općina Novi Grad realizira u sklopu Programa „Novi Grad 2020“, a čija je ukupna vrijednost 5,1 milion konvertibilnih maraka. 

„Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, a danas potpisujemo prvi ugovor u iznosu sredstava osiguranih budžetom za prošlu i ovu godinu, koji će omogućiti da se u roku od deset mjeseci uradi prva faza projekta. Ostaje nam da u narednoj godini osiguramo još 2,6 miliona konvertibilnih maraka, kako bi se ovaj projekat u cjelosti završio. Planirani rok za njegovu realizaciju je 18 mjeseci. U pripremnom periodu održali smo niz sastanaka sa izvođačem radova i predstavnicima škole kako bi osigurali uslove da nam djeca tokom izvođenja radova budu sigurna“, izjavio je Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za finansije.

Dodao je da je Općina u proteklom periodu završila projektnu dokumentaciju, a da je projektno rješenje izradila projektantska kuća IDEA, te da je ishodovana i građevinska dozvola, kao i saglasnosti javnih komunalnih preduzeća i svih drugih učesnika u ovom projektu. Radovi će početi u srijedu 21. marta  i trajat će narednih 18 mjeseci, a Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo vršit će stručno-tehnički nadzor.

 Direktor škole Aziz Mulahmetović istakao je značaj ovog višemilionskog projekta za jedno od najvećih naselja na području Novog Grada. Kazao je da će dok traje školska godina, nastojati na najbolji mogući način organizirati odvijanje nastavnog procesa u postojećem dijelu škole.

„Obzirom da se radi o izuzetno značajnom projektu, zamolio bih roditelje i nastavno osoblje za razumijevanje i da se strpe, jer je ovo projekat od velikog zanačaja za cjelokupnu zajednicu“ rekao je Mulahmetović.

Prema riječima Jasminke Pindžo, direktorice firme Eko-Teh, prvo će se raditi na izgradnji jednog dijela objekta, a kada se školska godina završi kompletirat će radove.

„Obzirom da će nastavni proces trajati do juna sa direktorom škole dogovoreno je da se prvo izvodi dio radova koji neće ometati nastavni proces i mislim da ćemo ovo u roku završiti“ , rekla je Pindžo.

Osim sportske dvorane, ovaj impresivni projekat podrazumijeva izgradnju 11 novih učionica, zatim podzemne garaže, obdaništa koje ovom naselju nedostaje, kao i prostora za fitnes i ambulante porodične medicine.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE

   
16.03.2018.

URUČENA ZAHVALNICA DIREKTORU ŠKOLE AZIZU MULAHMETOVIĆU

U petak, 16. 03.2018. godine, na radnom sastanku Aktiva direktora osnovnih škola, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović uručio je direktoru naše škole Azizu Mulahmetoviću zahvalnicu za izuzetan doprinos odgojno-obrazovnom radu u Kantonu Sarajevo.

„Ovakva priznanja rezultat su svega onoga što, kao direktor škole, činim za odgoj i obrazovanje, potičući učenike i nastavnike da ostvaruju što bolje rezultate i stvarajući im uslove za takve uspjehe, učešćem u raznim projektima koji doprinose odgojno-obrazovnom radu. Sve to dovodi do jačanja rada naše škole, ali samim time i rezultata. Želja mi je da iz godine u godinu budemo sve bolji“, rekao je direktor Aziz Mulahmetović.

ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE IV RAZREDA U ORGANIZACIJI OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

Škola plivanja za učenike četvrtog razreda u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, realizovana je za prvu grupu učenika u periodu od 05.-16.03.2018. godine.
Druga grupa sa realizacijom projekta kreće u ponedjeljak, 19.03.2018. godine.
Učenici na školu plivanja idu u pratnji svojih učiteljica i učitelja.
13.03.2018.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE

Učenicima osnovnih škola Općine Novi Grad Sarajevo i njihovim nastavnicima, a posebno našoj školskoj ekipi sedmih, osmih i devetih razreda čestitke od srca za uspjeh na općinskom takmičenju, održanom u petak, 09.03.2018.godine.

Ostvareni rezultati:

U pojedinačnom plasmanu učenice VII razreda ostvarile su sljedeće plasmane:

Asja Smječanin  - 1.mjesto

Nejla Herac – 2.mjesto

Adla Tinjak – 3.mjesto

Učenici VII razreda ekipno su osvojili 1.mjesto.

U pojedinačnom plasmanu učenik VIII razreda ostvario je sljedeći plasman:

Mirnes Fehrić – 2.mjesto

Učenici VIII razreda ekipno su osvojili 3.mjesto.

Učenici IX razreda ekipno su osvojili 5.mjesto.

Ukupan plasman škole je 2. mjesto.

http://www.novigradsarajevo.ba/news/default/ucenici-osnovnih-skola-skender-kulenovic-i-umihana-cuvidina-najbolji-matematicari-1520946189

Čestitke našim učenicima i nastavnicima.

ŠKOLA SKIJANJA – TREĆA GRUPA

Od  07.-13.03.2018. godine treća grupa učenika naše škole, odjeljenje VI-3, realizovali su petodnevnu školu skijanja za učenike šestog razreda u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i u pratnji nastavnice Jasmine Slatina Sućeska.

08.03.2018.
SRETAN 8.MART
MEĐUNARODNI DAN ŽENA

PROSLAVA POVODOM 8. MARTA

U prelijepom ambijentu hotela Hills, uz prijatnu atmosferu i druženje, članovi našeg kolektiva su obilježili 8.mart -Međunarodni dan žena.

02.03.2018.

PRIPREME ZA OPĆINSKO TAKMIČENJE

U  petak, 02.03.2018. god našu školu su posjetili volonteri Crvenog krsta Novi Grad.

Cilj posjete je pomoć učenicima, članovima sekcije Prva pomoć, u pripremi za općinsko takmičenje.

Učenici su u toku dva sata obuke pokazali veliki interes i motiviranost za usvajanje znanja iz pružanja prve pomoći.

01.03.2018.

ČESTITKA - 1.MART - DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Iskreno od srca, želimo Vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

28.02.2018.

DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U srijedu, 28.02.2018. godine, u prostorijama naše škole, svečanom priredbom je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje ovog velikog državnog praznika je upriličeno u prelijepoj atmosferi. Sve je bilo u znaku državnih obilježja i boja naše zastave. Učenice i učenici naše škole, članovi mnogobrojnih sekcija škole, zajedno na sceni, bili su simbol jedinstva i mladosti. Recitacija, gluma, pjesma, ples i igra nosili su iskrene i snažne poruke mira, uz snažne dječije emocije i ljubav prema domovini.

Povodom ovog značajnog praznika, svečanim govorom obratio se direktor škole Aziz Mulahmetović.

Učenicima, njihovim roditeljima, uposlenicima škole i svim državljanima Bosne i Hercegovine poželio je sretan Dan nezavisnosti, svečano najavio početak realizacije izgradnje sportske dvorane i jednog dijela učionica, te zahvalio se načelniku Općine Novi Grad, Semiru Efendiću,  u svoje ime i ime učenika, nastavnika i roditelja JU OŠ „Umihana Čuvidina“ !

16.02.2018.

ŠKOLA SKIJANJA – DRUGA GRUPA

U srijedu, 14.02.2018. godine druga grupa učenika naše škole krenula je u realizaciju petodnevne škole skijanje za učenike šestog razreda u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i u pratnji nastavnice Jasmine Slatina Sućeska.

Učenici ne kriju oduševljenje. Njihovi osmijesi, koje vidite na fotografijama, govore više od 1000 riječi.

 

13.02.2018.

INFOHOUSE DODIJELIO NAGRADE NAJBOLJIM ŠKOLAMA U SKLOPU NAGRADNE IGRE „KO SE BOJI KORUPCIJE JOŠ? MI NE!“

Školama koje su pobijedile u nagradnoj igri „Ko se boji korupcije još? Mi ne!“ u prostorijama Fondacije INFOHOUSE dodijeljene su glavne nagrade, tableti.

U takmičenju „Ko se boji korupcije još? Mi ne“ učestvovalo je 59 osnovnih i srednjih škola iz 34 grada i opština iz BiH.

Glavne nagrade dobile su tri pobjedničke škole;

 1. JU OŠ „Umihana Čuvidina“

 2. Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije

 3. JU OŠ „Zahid Baručija“

Specijalnu nagradu dobila je OŠ Laktaši, a nagradu je obezbijedio Omladinski komunikacijski centar OKC.

Želeći nagraditi sve učesnike koji su pokazali da je moguće animirati stotine i stotine mladih u preventivnoj, antikorupcijskoj, aktivnosti, INFOHOUSE i OKC su odlučili i drugim školama, učesnicima u ovom fb takmičenju, obezbjediti simbolične nagrade, koje će moći koristiti njihovi učenici u svim drugim antikorupcijskim aktivnostima.


Web:

http://interview.ba/vijesti/item/1738-infohouse-dodijelio-nagrade-najboljim-skolama-u-sklopu-nagradne-igre-ko-se-boji-korupcije-jos-mi-ne

ŠKOLA SKIJANJA – PETI DAN

 

Danas je završena obuka prve grupe učenika JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo.

Nastavak edukacije slijedi sa ostala tri odjeljenja 6. razreda. Učenici su zadovoljni postignutim znanjem.

Na svakom času obuke sa učenicima su radili instruktori i profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja sa velikim iskustvom u radu sa djecom. Učenici su uživali u skijanju i zimskim radostima. Cilj Škole skijanja je da se razvija ljubav prema sportu i skijanju

 

09.02.2018.
ŠKOLA SKIJANJA – TREĆI i ČETVRTI DAN
08.02.2018.

KLUB MATEMATIKE

U subotu 3. februara u prostorijama Druge gimnazije održano je inicijalno testiranje za učenike osmih i devetih razreda za novoformirani Klub matematike za rad sa nadarenim učenicima. Inicijalnom testiranju su prisustvovala 224 učenika sarajevskih osnovnih škola . Klub je osnovan uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Nastava će se realizirati u periodu od februara do juna. U konkurenciji od 224 učenika, sljedeći učenici iz naše škole su uspješno položili inicijalni test iz matematike i time stekli uvjete za besplatno pohađanje Kluba matematike:

VIII razred – Fehrić Mirnes

IX razred – Zorlak Lejla, Džuzdanović Ajdin i Okerić Rijad

Vrijednim i upornim radom učenika i nastavnika došlo se do ovih uspješnih rezultata. Čestitamo našim učenicima i njihovim nastavnicima i želimo im mnogo uspjeha u daljem radu, riječi su Aziza Mulahmetovića direktora škole.

ZAHVALNICA

Još jedna zahvalnica u nizu. Direktoru škole Azizu Mulahmetoviću, danas je uručena zahvalnica od Udruženja penzionera vojnih osiguranika Kantona Sarajevo za učešće u Projektu „ Da se ne zaboravi“ i  nesebičnu podršku u radu istog.

 

ŠKOLA SKIJANJA – DRUGI DAN

07.02.2018.

ŠKOLA SKIJANJA – PRVI DAN

Realizacija projekta "Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo počela je 07.02.2018. godine i trajat će narednih šest sedmica.

Planirano je da u ovom projektu učestvuje oko 4.000 učenika iz 65 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo. Na planinama će svakodnevno boraviti oko 700 učenika, koji će sa nastavnicima i instruktorima skijanja učiti osnove ovog zimskog sporta.

26.01.2018.

KLIX O NAMA

POČINJE IZGRADNJA SPORTSKE DVORANE UZ ŠKOLU "UMIHANA ČUVIDINA" U BOLJAKOVOM POTOKU

U naselju Boljakov Potok uskoro će početi izgradnja jedne od najboljih sportskih dvorana u Kantonu Sarajevo, koja će se graditi uz školu "Umihana Čuvidina". Riječ je o jednom od najznačajnihih kapitalnih projekata kojeg Općina Novi Grad realizira u sklopu Programa "Novi Grad 2020", a čija je vrijednost 5,1 milion konvertibilnih maraka.

Prilog možete pogledati na LINKU

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pocinje-izgradnja-sportske-dvorane-uz-skolu-umihana-cuvidina-u-boljakovom-potoku/180126074#8

HAYAT TV  BIH O NAMA

STRUČNA USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA

Dok učenici odmaraju, u cilju unapređenja odgoja i obrazovanja nastavnici vrijedno rade. Svojim angažmanom na stručnim aktivima,  stalnim učenjem i usavršavanjem trude da budu među najboljima. Radom na stalnom stručnom usavršavanju nastavnika kreiramo školu i učionicu usmjerenu na dijete, kako bi svaki učenik razvio svoje individualne potencijale, te se osjetio sigurnim, zaštićenim i sretnim.

22.01.2018.

SEMINAR - STRATEGIJE RADA S RODITELJIMA/STARATELJIMA – PARTNERSTVO S PORODICOM

U drugoj fazi projekta UNICEF-a „Inkluzivno obrazovanje“ nastavlja se edukacija nastavnika JU OŠ „Umihana Čuvidina“.

U ponedjeljak, 22.01.2018. godine u prostorijama naše škole, tim Udruženja „DUGA“ u saradnji s partnerima, organizirao je još jedan trening za nastavnike pod nazivom „Strategije rada s roditeljima/starateljima – Partnerstvo s porodicom“, kojeg je predvodila Beba Šarkinović, direktorica O.Š. „Džemaludin Čaušević“, Sarajevo.

Nastavnici su upoznati sa karakteristikaama i oblastim partnerstva s roditeljima/starateljima, preprekama za nedovoljno uključivanje roditelja/staratelja, strategijama prevencije i intervencije

Seminaru su prisustvovali  nastavnici predmetne i razredne nastave: Katana Samka, Dedić Ramiz, Šačić Fahrija, Osmanović Indira, Nuhanović Adis, Gladović Mediha, Vejselović Kadrija, Slatina Sućeska Jasmina, Salihović Ibrahimbegović Melisa, Proho Samija, Hukara Ševala, Baraković Alma, Haziri Zejnelj, Zagorac Asima, Efendić Ševala, Mudželet Nermina, Kadić Sanela, Kosovac Adela, Hardaga Nermina, Imamović Elmir.

11.01.2018.

NAGRADNA IGRA „KO SE BOJI KORUPCIJE JOŠ? MI NE!“

Pobjednici smo nagradne igre „Ko se boji korupcije još? Mi ne!“ koju su organizovale OKC i Fondacija INFOHOUSE, neprofitna organizacija uspostavljena s ciljem jačanja i promocije informacijski obrazovanog društva i ljudskih prava.

Kao učesnici projekta imali smo priliku da se takmičimo sa 59 osnovnih i srednjih škola iz 34 grada i općina iz BiH.

Cilj projekta je ostvaren.

Pokazali su da je moguće animirati hiljade mladih u preventivnoj antikorupcijskoj aktivnosti, a lajkom i odbirom najbolje fotografije sa održanih nastavnih časova na temu „KO SE BOJI KORUPCIJE JOŠ? MI NE!“  uključiti i ostale ljude sa društvenih mreža.

Rezultate možete pogledati na linku http://www.infohouse.ba/.

 

09.01.2018.

RADIONICA - EMOCIONALNI IZAZOVI U ODGOJNO-OBRAZOVNOM RADU

U srijedu, 10.01.2018. godine, u Kongresnom centru Hotela Spa Terme Ilidža, izdavačka kuća Bosanska knjiga iz Sarajeva uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i made Kantona Sarajevo realizovala je interaktivnu radionicu na temu “Emocionalni izazovi u odgojno-obrazovnom radu”. Interaktivnu radionicu vodio je profesor rehabilitator Darko Kobetić.  Tokom radionice obrađene su teme koje se odnose na emocionalna stanja pojedinca u zavisnosti od dominantne strukture ličnosti, granice u privatnom i profesionalnom životu, sistem organizmičke samoregulacije kroz osvještavanje vlastitih potreba i načina zadovoljavanja istih unutar inkluzivnog odgojno obrazovnog sistema. Predstavnice naše škole bile su nastavnice Gojak Samira, Kosovac Adela, Mudželet Nermina, Imamović Lejla i Alilović Sabina.

31.12.2017.
ŽELIMO VAM SRETNU I USPJEŠNU NOVU 2018. GODINU
29.12.2017.

NA KRAJU 2017. GODINE NAJLJEPŠI POKLON ZA NAŠE UČENIKE I NASTAVNIKE

 

Za učenike i nastavnike JU OŠ „Umihana Čuvidina“ 2017. godina je bila veoma uspješna godina. Uz dosta truda i zalaganja naših učenika i nastavnika imali smo dobre rezultate na svim poljima rada, od redovne nastave do raznih takmičenja.

Zbog toga smo sretni i ponosni, dok ispraćamo ovu godinu.

Na njenoj samoj završnici dobili smo najljepši poklon od našeg načelnika Semira Efendića, a to je  RJEŠENJE za izdavanje  odobrenja za izgradnju sportske dvorane sa prostorom za ambulantu, obdanište i izgradnju 11 učionica uz postojeći objekat Osnovne škole „Umihana Čuvidina“.

To je „jagoda na šlagu torte“ za naše učenike, nastavnike i roditelje, kao i za sve stanovnike Boljakovog Potoka.

Iako pred nama stoji organizacija nastave u uslovima izgradnje škole, presretni smo i veoma zahvalni Općinskom načelniku Semiru Efendiću, koji je prepoznao naše potrebe i omogućio njihovu realizaciju, riječi su mr.sci.Aziza Mulahmetovića, direktora škole.

ZIMSKI BAZAR

 

Od školske 2000./2001.godine , dobre volje i želje za pomaganjem nikada nam nije nedostajalo. Tradicionalno, mjesec decembar za učenike i zaposlenike Osnovne škole “Umihana Čuvidina”, pored radne atmosfere jer se približava kraj prvog polugodišta školske 2017./2018. godine, obilježio je i brojne humane akcije. Organizovali smo  humanu akciju, gdje su prikupljena novčana sredstva usmjerena za pomoć bolesnim vršnjacima, i vršnjacima slabog materijalnog stanja u Školi.

I ove godine smo, na vrijeme krenuli sa pripremama za Novogodišnje praznike, pa su učenici i nastavnici svojim donacijama novogodišnjih paketića učestvovali u realizaciji projekta “Djeca pomažu djeci”. Prikupljeno je 300 paketića. Nadamo se, da smo učenicima naše Škole, učenicima OŠ “Ustikolina“ u Ustikolini, učenicima OŠ „Hasan Turčalo-Brzi“ u Ilovači  i učenicima u Konjević Polju, pomogli da bar na trenutak zaborave surovu stvarnost.

E tu se nismo zaustavili, već smo  danas, 29.12.2017. godine, upriličili u Školi  “Zimski  bazar“ đačkih rukotvorina. A na Bazaru, na 38 štandova, bili su smješteni razni proizvodi, koji su nastali kao rezultat rada i ideja vrijednih đaka, nastavnika, mama, očeva, braće i sestara. Bilo je baš svega što poželiš. Vatromet boja, čestitki, predmeta, ali i  domaćih kolača, čajeva za svačiji ukus,  na čemu bi im sigurno pozavidjeli i iskusni obrtnici i trgovci.  U prazničnoj i prijateljskoj atmosferi uživali su učenici, nastavnici, roditelji i prijatelji Škole. Žamor u Školi, prodavci se trude da prodaju, a kupci mjerkaju zagledaju, ali i kupuju. Novčana sredstva, koja su prikupljena prodajom nakita, ukrasa , kolača , koje su pravili učenici, nastavnici i roditelji bit će usmjerena za  kupovinu  nastavnih učila, kako bi se  poboljšao kvalitet nastave.  Veliki broj učenika, roditelja i stanovnika naselja Boljakov Potok odazvalo se, da podrži bazar i sve ono što su vrijedni učenici i uposlenici škole pripremili za goste, pa se koristim ovom prilikom, da se zahvalim svim posjetiocima, koji su kupovinom dali svoj doprinos, i uljepšali prednovogodišnju atmosferu - riječi su direktora Mr.sci.Aziza Mulahmetovića.

 

27.12.2017.


PLANINARSKE DRUŽINE-EDUKACIJA KROZ PLANINARSKU ŠKOLU

Planinarsko društvo je u saradnji sa općinom Novi Grad Sarajevo, 13 osnovnih škola i Srednjom elektrotehničkom školom realizovalo je Pilot projekat pod nazivom " Planinarske družine-edukacija kroz planinarsku školu".

Kao plod i rezultat ovog projekta jeste 335 novih mladih planinara u porodici od 6000 planinara u F BiH te izdavanje prve knjige-udžbenik, "Osnovna planinarska škola" namjenjena prije svega učenicima OŠ i SŠ te planinarima početnicima i rekreativcima.

U cilju promocije ovog projekta organizirana je manifestacija u srijedu, 27.12. 2017 sa početkom u 18:30 h u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, na kojoj je prikazan film o aktivnostima kroz projekat, promovisana knjiga "Osnovna planinarska škola", dodjeljeni Certifikati mladim planinarima o završenoj planinarskoj školi, dodjeljene Zahvalnice zaslužnim za realizaciju projekta i prikazana izložba planinarske opreme (u holu općine) te planinarska fotografija.

 

26.12.2017.

PREZENTACIJA U OKVIRU PROJEKTA „PREVENCIJA KRIMINALITETA - RAZMISLI PA DJELUJ“ ZA UČENIKE ŠESTIH RAZREDA

Za učenike šestih razreda u Godišnjem programu rada Odjeljenjske zajednice planirana je realizacija jednog nastavnog časa pod nazivom  "Kriminal se ne isplati- Razmisli pa djeluj".

U utorak,  26. decembra 2017. godine sa početkom u 13:30 sati, u okviru projekta „Prevencija kriminaliteta - Razmisli pa djeluj“, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije održali su predavanje na zadanu temu i prezentirali rad sa službenim policijskim psom.

Projekat provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine u saradnji sa Federalnom upravom policije, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova KS.

RADOVI NA SANACIJI KROVA

U našoj školi  u toku su radovi na sanaciji i zamjeni dotrajalog ravnog krova iznad hola škole i dijela krova iznad fiskulturne sale. Prema riječima direktora škole, Aziza Mulahmetovića, krov je bio u izuzetno lošem stanju i realizacijom ovog projekta riješili smo dugogodišnji problem prokišnjavanja u holu škole i u svačionicama fiskulturne sale. Radove rekonstrukcije krova, finansira Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS. Zahvaljujemo se Ministarstvu na razumjevanju.

25.12.2017.

UČENICI NAŠE ŠKOLE POSTIŽU ZAVIDNE REZULTATE

Bravo za našeg Dinela Hamzića! Prenosimo tekst u cijelosti sa FB stranice  https://www.facebook.com/SchoolandSchool/posts/1808750649423545

- MALI GENIJALAC IZ SCHOOL & SCHOOL!

Dinel Hamzić ima samo 13 godina, međutim, to ga nije spriječilo da položi stručni ispit kompanije "Microsoft"! Kada smo Dinela pitali zašto želi pristupiti polaganju takvog zahtjevnog ispita, on je se nasmijao i odgovorio "Zato što to nije lako", upravo tim svojim pozitivnim stavom i vjerom u sebe, stekao je prestižni međunarodni IT certifikat!

Prema našim podacima, Dinel Hamzić je jedan od najmlađih certificiranih IT profesionalac na području BiH i regije! Čuda se dešavaju samo ukoliko vi odlučite da se dese! - Mi u School & School vjerujemo u stalni napredak, istraživanje novih mogućnosti i neprestano nadilaženje granica.Upravo zato smo drugačija škola! - Naša vjera u male genijalce je neiscrpna, beskonačna, puna ljubavi i pažnje!

Dinel Hamzić je taj genijalac koji nam je uzvratio svojom ljubavlju prema onom što radi, kao i svim onima koji su vjerovali u njega, i to isključivo svojim konstantnim trudom, radom, željom za istraživanje i učenje! - Nadilaženjem sebe.

School & School

Drugačija škola za djecu i tinejdžere!

Našim učenicima i njihovim roditeljima, zaposlenicima,

kao i svim građanima katoličke vjeroispovijesti

želimo sretan Božić.21.12.2017.

NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI

Učenici naše škole učestvuju u projektu "Djeca pomažu djeci", donacijama paketića uljepšavaju novogodišnje praznike bolesnim i djeci slabog materijalnog stanja.
Projekat traje do 27.12.2017.godine.
Sigurni smo da ćete kao i do sada, dragi roditelji i učenici, pokazati svoju plemenitost i time doprinijeti novogodišnjoj radosti djece.

MANIFESTACIJA DJEČIJI ATLETA PARTY I DODJELA ZAHVALNICA

AK Novi Grad Sarajevo uspješno je organizovao prvu sezonu Quickie dječije atletske lige novog projekta u Sarajevu, BiH, a možda i šire, koji je okupio preko 250 dječaka i djevojčica iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Sokoca i Rogatice.

U cilju promocije "Quickie dječije atletske lige" u četvrtak 21.12.2017.godine organizovan je "Dječiji atletski party" za svu djecu učesnike "Quickie dječije atletske lige". Ovaj "Dječiji atletski party" održan je u dvorani Ramiz Salčin na kojem je svakom djetetu uručen  paketić.

Dodjeljene su i zahvalnice direktoru škole Mulahmetović Azizu za dugogodišnji doprinos  radu i  nastavnici Jasmini Slatina Sućeska, koja svojim znanjem i zalaganjem uspjeva detektovati talentovane dječake i djevojčice, usmjeriti ih na pravu disciplinu i na taj način ostvariti najbolji mogući atletski rezultat.

20.12.2017.

POSJETA ZIMSKOM SALONU KNJIGE

U ponedjeljak, 18.12.2017. godine članovi bibliotekarske i u srijedu, 20.12.2017. godine članovi novinarske sekcije  posjetili su Zimski salon knjige, 13. po redu, u organizaciji TDK Šahinpašić. Na površini od 2000 kvadratnih metara predstavilo se  60 izlagača, sa najaktuelnijom produkcijom i prigodnim cijenama.

Članovi bibliotekarske sekcije kažu: „Iskoristili smo sajamske popuste i pronašli najbolje poklone za sebe i nama drage ljude“.

16.12.2017.

OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE POGIBIJE NAŠIH UČENIKA

Danas, 16.decembra 2017. godine učenici i nastavnici JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo sa direktorom, gospodinom Azizom Mulahmetovićem u Ulici Potur Šehidijina br.1, u 10,00 sati prisustvovali su obilježavanju 25. godišnjice pogibije naših učenika:

 Admira (Ramiz)Holjana, Aldina (Esad) Alihodžića i Denisa (Mujo) Bašovića.

Čuvati uspomenu na njih je naša obaveza i naša snaga za nove životne pobjede!

Ponosno i dostojanstveno se sjećamo naših vršnjaka, koji su pokušavajući pronaći makar djelić sigurnog prostora za školovanje i igru ostavljali svoje živote, na ovom i mnogim drugim mjestima-riječi su učenika OŠ“Umihana Čuvidina“, koji su učenjem fatihe, polaganjem cvijeća i prigodnim obracanjem sa svojim direktorom gosp. Azizom Mulahmetovićem, odali počast poginulim učenicima.

SEMINAR - UVOD U DIFERENCIRANO PODUČAVANJE

U petak i subotu, 15. i 16.12. 2017.godine u prostorijama Druge osnovne škole na  Ilidži održan je Seminar iz oblasti Inkluzivnog obrazovanja pod nazivom „Uvod u diferencirano podučavanje“.

Seminar je održala izvršna direktorica EDUS-a profesorica Nirvana Pištoljević zajedno sa svojim kolegama u saradnji sa Društvom ujedinjenih građanskih akcija DUGA i UNICEF-om.

Pretstavljena su najnovija naučna saznanja u vezi sa diferenciranim podučavanjem u školi, evaluacija i monitoring učenja i podučavanja, taktike za maksimiziranje aktivnog učešća u nastavi i taktike za uspostavljanje efektivnog menadžmenta učionice i optimalnu motivaciju svakog učenika za učenje. Seminaru su prisustvovali profesori i nastavnici razredne i predmetne nastave: Elma Botulja, Sanela Šabić, Enisa Alibegović, Smajo Voloder, Aida Alajbegović, Nermina Hamidović, Samira Bojadžija, Daniela Zorbić, Arzija Bijelonja, Husein Fejzić, Samira Gojak, Lejla Imamović, Dženana Pačavar i Sabina Alilović.

15.12.2017.

PROJEKT „PRAVDA ZA SVAKO DIJETE“

U Sarajevu je 15. decembra 2017. godine u hotelu “Hills” na Ilidži održana je edukacija za primjenu Matrice za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja učenika pod nazivom „Program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika".Program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika se realizuje u okviru projekta „Pravda za svako dijete“, podržanog od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Vlade Švicarske i UNICEF-a, a u saradnji sa nadležnim ministarstvima, institucijama i agencijama, kao i organizacijama civilnog društva.

Navedeni program provodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a stručnu podršku u pilot fazi primjene Programa će pružiti Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) iz Sarajeva.

Predstavnici naše škole bili su Azra Hadžiahmetović i Adis Nuhanović.

 

14.12.2017.

KVIZ TAKMIČENJE POVODOM OBILJEŽAVANJA 40 GODINA POSTOJANJA OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

 

Povodom obilježavanja 40 godina postojanja Općine Novi Grad Sarajevo, Služba za obrazovanje, kulturu i sport organizovala je edukativno-zabavni  kviz za učenike IX razreda.  Učenici Arman Bašović, Lejla Zorlak i Sara Kurtović predstavljali  su našu školu i u prvom krugu takmičenja osvojili su 1. mjesto. U finalnom dijelu takmičenja naša ekipa zauzela je 4. mjesto.

“VESELI ČAS” SA KIKETOM

 

U srijedu, 13.12. 2017. godine i četvrtak   14.12. 2017. godine, učenici od I - IV razreda družili su se sa Mirsadom Avdagićem Kiketom. Edukativno-zabavni “Veseli čas, trajao je 45 minuta.  Uz pjesme, zagonetke, pitalice, ples i pjesmu učenici su uživali  u predstavi  i  nisu krili svoje oduševljenje. Radosna lica i osmijesi, kako kod učenika, tako i kod učitelja govore više od 1000 riječi.

13.12.2017.

POSJETA MANIFESTACIJI "SELAM, YA RESULALLAH"

U srijedu, 13. decembra u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličen je sadržaj pod naslovom “Mladi o Poslaniku”. Program su izveli učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo, a isti su pripremili u saradnji sa nastavnicima i profesorima islamske vjeronuake. U pitanju je sadržaj koji se već tradicionalno organizuje svake godine u okviru manifestacije MIZ Sarajevo Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”, koju sa učenicima pripremaju Aktivi nastavnika i profesora islamske vjeronuake  osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevu.

11.12.2017.
SAT KODIRANJA

U periodu od 04.12. – 10.12. 2017.godine učenici naše škole su učestvovali u najvećem svjetskom edukativnom događaju Hour of Code – Sat kodiranja. Osnovni cilj ovog događaja je da učenici svih uzrasta na kreativan i zabavan način razvijaju različit načini mišljenja i rješavanja problema za što bolji uspjeh u digitalnom svijetu. Bitno je upaliti iskru kreativnosti na zabavan način i probuditi male inovatore.
Edukativne časove sata kodiranja su vodile nastavnice Informatike u našoj školi: Elma Botulja i Irma Bošnjak Murtić.

U sklopu ovog edukativnog događaja na nivou naše škole je pokrenuto likovno takmičenje pod nazivom „Sat kodiranja“.

08.12.2017.

GODIŠNJICA BITKE ZA OSLOBAĐANJE KOTE VIS I POGIBIJE SMAILA ŠIKALA I NJEGOVIH SABORACA

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku obilježena je 25. godišnjica bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuč i godišnjica pogibije Smaila Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Medalja za hrabrost", te 24. godišnjica bitaka za odbranu Žuči, koje su vođene u periodu od 16. decembra 1993. do 15. januara 1994. godine. Održan je historijski čas, položeno cvijeće i odata počast poginulim na spomen-obilježju ispred OŠ „Umihana Čuvidina. Obilježavanju su prisustvovali direktor, pomoćnica direktora, učenici i nastavnici  Osnovne škole „Umihana Čuvidina“.

04.12.2017.
15.11. -15.12. MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Članovi likovne sekcije obilježili su  Mjesec borbe protiv ovisnosti 15.11. – 15.12.

SPORTISTI IZ NAŠE ŠKOLE

Ponosni smo na učenike koji,  pored dobrih uspjeha u učenju i vladanju, nižu uspjehe u sportskim  aktivnostima van škole.

Učenik VIII-1 razreda Kadušić Faris, već 8 godina trenira plivanje i osvaja na državnim i međunarodnim takmičenjima medalje.

Na DELFIN CUP 2017. u Ljubljani održanom 28.10.2017.godine osvojio je 2.mjesto (srebro) 50m leđno, a na  Plivačkom mitingu "Mali delfini 2017" u Banja Luci održanom 25.11.2017. oosvojio je 2.mjesto (srebro) 100m leđno i 3.mjesto (bronza) 50m leđno.

Učenica Suana Tucaković, na Svjetskom turniru u tenisu „KozaWOS Cup“ , održanom  od 18.-26.11.2017. godine, od 64 djevojčuce ušla u TOP 8 djevojčica, pobijedivši dva meča Turkinju i jedan meč Ruskinju.

Posebno smo ponosni na bivše učenike, već dokazane vrhunske sportiste, danas trenere, koji prenose svoje znanje na učenike svoje škole, Zukan Amela i Anela.

U redovnom izvještaju, poslali su nam rezultate naših učenika (bivših i sadašnjih) sa 6. prvenstva Kantona Sarajevo koje je održano 18. novembra 2017. godine u sportskoj dvorani “Amel Bečković” gdje učešće je uzelo 20 klubova, te preko 620 učesnika:

REZULTATI SLUŽBENE KATEGORIJE

Prvaci Kantona:

 • JUNIORI – KATE EKIPNO – Subašić Harun
 •  U21 - KATE EKIPNO – Subašić Harun, Edis Hasić

Viceprvaci Kantorna:

 • KATE U21 2007 god - Edis Hasić
 • Dječaci 12-13 godina - KATE EKIPNO – Amar Pripo i Nedim Hadžić
 • Djevojčice  12-13 godina - KATE EKIPNO – Esma Smajlović i Ajla Kalkan
 • Mlađe seniorke U21 - KATE EKIPNO – Lamija Redžepović i Amila Džuho

3.mjesto na Kanton

 • Edis Hasić – KATE seniori
 • Esma Smajlović - BORBE 2005 god – 35 kg
 • Nezirević Haris - BORBE 20065 god – 45 kg
 • Irhad Redžepović BORBE Kadeti – 52 kg
 • Esma Redžepović - BORBE Kadetkinje – 47 kg

 

REZULTATI NESLUŽBENE KATEGORIJE

Zlatna medalja

 • Čomor Sanin - KATE 2006 – oranž pojas

Srebrena medalja

 • Planja Rijad - KATE 2008 – oranž pojas

Bronzana medalja

 • Ena Čavkušić - KATE 2009 – žuti pojas

 • Davud Divović - KATE 2008 – oranž pojas

Čestitamo našim vrijednim učnicima na zasluženim medaljama.

 

25.11.2017.
Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine upućujemo najiskrenije čestitke, sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne
24.11.2017.

 

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Dana 24.11.2017. godine, u fiskulturnoj sali održana je svečana priredba u izvedbi naših učenika povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH. Uz prisustvo brojnih gostiju i roditelja, učenici su uz bogat kulturno-zabavni program izrazili ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hrcegovini i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum.

NAGRAĐENI UČENICI, AUTORI NAJBOLJIH LITERARNIH I LIKOVNIH RADOVA POSVEĆENIH ROĐENDANU DOMOVINE

U okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, Služba za obrazovanje, kuluru i sport Općine Novi Grad Sarajevo realizirala je nagradni konkurs za literarno i likovno stvaralaštvo učenika novogradskih osnovnih škola o temi “Dan državnosti”.

Na konkursu su učestvovali učenici IX razreda sa ukupno 37 literarnih i 42 likovna rada iz 14 novogradskih škola.

Tim povodom, u petak 24. novembra, u Centru za kulturu na Dobrinji upriličena je svečanost povodom proglašenja najboljih radova, čijim autorima su uručene diplome i novčane nagrade. Nagrade je uručio pomoćnik općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar.

Naša učenica Lejla Smječanin osvojila je 3.mjesto za literarni rad. Čestitamo!

23.11.2017.

 

POSJETA KASARNI "ZAIM IMAMOVIĆ"

Povodom predstojećeg praznika 25. novembra, Dana državnosti BiH, u četvrtak, 23.11.2017.  u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću, organizovan je "Dan otvorenih vrata".

Učenici IX1 i IX3 su u pratnji razrednika Volder Smaje i Alibegović Enise i socijalne radnice Bostandžija Enise imali su čast da prisustvovuju svečanoj manifestaciji. U kasarni ih je dočekao svečani vod koji je demonstrirao podizanje zastave BiH, uz energične oficirske komande i stupanje vojnika u stroju.

Učenici su, zajedno sa vojnicima, stupali su u stroju što ih je veoma oduševilo. Imali su priliku da vide način zivota i rada pripadnika Armije BiH, vidjeli su dio naoružanja kojim Armija raspolaže, kao i pokaznu vježbu koju su izveli njeni pripadnici.

Druženje je bilo veoma zanimljivo i učenici su se vratili puni lijepih utisaka.

20.11.2017.

OBILAZAK HISTORIJSKIH GRAĐEVINA GRADA SARAJEVA

Članovi historijske sekcije na čelu sa nastavnicom Senadom Jusić prošetali su Sarajevom i posjetili su kulturno-historijske znamenitosti i historijske građevine grada Sarajeva.

18.11.2017.

UZ ŠKOLU „UMIHANA ČUVIDINA“ GRADIT ĆE SE SPORTSKA DVORANA, OBDANIŠTE, AMBULANTA I SPORTSKI TERENI

Kako bi poboljšala uslove življenja i obrazovanja stanovnika naselja Boljakov Potok, Općina Novi Grad planira proširiti kapacitet škole i izgraditi nove sadržaje koji nedostaju ovom naselju.

Raspisan je javni poziv za odabir izvođača radova na izgradnji sportske dvorane i pratećih sadržaja u školi "Umihana Čuvidina" Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je javni poziv za odabir izvođača radova za početak izgradnje sportske dvorane i dogradnju škole u Boljakovom Potoku sa pratećim sadržajima.

Za te radove iz općinskog budžeta osigurana su 2,5 miliona konvertibilnih maraka.Predviđeno je proširenje objekta za još 11 učionica, zatim izgradnja sportske dvorane,  te obdaništa za boravak oko 100 djece i ambulante porodične medicine.

Sportska dvorana dimenzija 44,60 x 26,75 metar, sa fiksnim tribinama sa 185 mjesta, moći će se koristiti za košarku, odbojku i fudbal. Cijeli prostor ispod dvorane bit će iskorišten za izgradnju garaže za potrebe škole i naselja. Ispred škole i sportske dvorane predviđeni su otvoreni tereni za potrebe dječijeg obdaništa i otvoreni tereni za potrebe škole, koji će biti ograđeni.

Ideja o dogradnji škole se poteže od 2005.godine, da bi nakon 10 godina idejni projekat ugledao svjetlost dana zahvaljujući ljudima koji znaju šta znači ulagati u obrazovanje. Obrazovanje je temelj svakog društva, ističe direktor škole,  mr.sci. Aziz Mulahmetović.

16.11.2017.

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

 

Članovi likovne sekcije su kroz likovno izražavanje obilježili 16.novembar - Međunarodni dan tolerancije.

13.11.2017.

U POSJETI INSTITUCIJAMA KULTURE

U organizaciji Općine Novi Grad uz pratnju socijalne radnice, učenici VII razreda posjetili su Muzej Sarajeva 1878-1918, Brusa bezistan, Gazi Husrev-begovu biblioteku, Bošnjački institut- Fondacija Adila Zulfikarpašića, a upriličena je i posjeta Svrzine kuće.    

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti učenika o značaju i važnosti kulturne baštine grada Sarajeva i BiH, te lično upoznavanje sa kulturno-historijskim nasljeđem.

08.11.2017.

5. MEMORIJALNI TURNIR U ODBOJCI I NOGOMETU ZA DJEVOJČICE I DJEČAKE

Povodom pogibije učiteljice Fatime Gunić i učenika Adisa Mujala, Feđe Salkića i Vedada Mujkanovića u JU OŠ „Fatima Gunić“,  07. i 08.11.2017. godine u sportskoj sali održan je 5. Memorijalni turnir u odbojci i nogometu za djevojčice i dječake.  Učenici naše škole osvojili su 2.mjesto u nogometu. Čestitamo!

26.10.2017.

DRUŽENJE S POLICIJOM

U okviru Projekta „Rad policije u zajednici“ našim prvačićima se predstavio policijski službenik PU Novi Grad Sarajevo. Učenicima je objašnjen djelokrug rada policije. Kroz druženje s policijom učenici su saznali puno korisnih informacija o zanimanju policajac, ponovili su znakove, šta semafor znači u saobraćaju, razmijenili dosadašnja iskustva pri prelasku ulice, a naši su prvačići pokazali zavidno poznavanje pravila u saobraćaju.

24.10.2017.

MEĐUNARODNA STUDIJA O SAMOPRIJAVLJENOM PRIJESTUPNIŠTVU DJECE U BOSNI I HERCEGOVINI

U okviru projekta „Pravda za svako dijete“ koji se realizira uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Vlade Švicarske i UNICEF-a, a u saradnji sa nadležnim ministarstvima, institucijama i agencijama, kao i organizacijama civilnog društva, u Sarajevu 24. oktobra 2017. godine realiziran je okrugli stol pod nazivom: „OBIM I STRUKTURA MALOLJETNIČKOG PRESTUPNIŠTVA: REZULTATI STUDIJE SAMOPRIJAVLJIVANJA”. Azra Hadžiahmetović, pedagogica škole prisustvovala je ovom događaju.

19.10.2017.

IZLET NA PLANINU IGMAN

Učenici 4. razreda u pratnji svojih učitelja bili na izletu na Igmanu u četvrtak, 19.10.2017. godine. Uživali su u čistom planinskom zraku uz igru i lijepo druženje.

16.10.2017.

DANI MATICE HRVATSKE U SARAJEVU

U ponedjeljak, 16.oktobra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, na radost ljubitelja likovne umjetnosti, prikazana je izložba dječijih radova. Izlagači iz naše škole bili su Anel Lemezan, Adna Peljto i Rijalda Hot. Likovnim izražajem učenici su na papir prenijeli impresije o prirodi i njenoj mnogolikosti, o ljudima sa kojima žive, o cvijeću koje ih okružuje.

Radovi koji su obilježili učenici naše škole bili su:

 • ·         Stari most u Mostaru, akvarel, tuš i pero - Lemezan Anel, učenik VII-4 razreda
 • ·         Mrtva priroda, akvarel -  Peljto Adna, učenica VIII-3 razreda
 • ·         Jesen, tempere – Hot Rijalda, učenica VIII-5 razreda.

ŠKOLA U PRIRODI - 3. RAZRED

 Kao i svake godine i ove školske godine organizovana  je Škola u prirodi za učenike 3. razreda, kao dio nastavnog odgojnog procesa. Učenici, sa svojim učiteljima,  otputovali su u Ajdinoviće,  mjesto koje je idealno za izlazak iz učionica i održavanje nastave u prirodi. U periodu od 16.10. do 19.10.2017. godine učenici borave i realizuju nastavne sadržaje u prirodi. Obilazak domaćih životinja, šetnja, igra na terenima za košarku, nogomet, rukomet i odbojku, domaća hrana uz boravak na čistom zraku, dio su samo onog u čemu uživaju naši učenici. Koliko učenici uživaju u prelijepom i prostranom prirodnom okruženju,  brojnim sadržajima edukativnog i zabavnog karaktera vidi se na njihovim licima iz priloženih fotografija.

11.10.2017.

IZLET NA PLANINU IGMAN

Prema Nastavnom planu i programu i Godišnjem programu rada škole učenici 2. razreda realizovali su izlet. Zajedno sa svojim učiteljicama, ponavljanjem gradiva iz nastavnih predmeta i sportskim aktivnostima, uživali su u ljepotama planine Igman. 

 

05.10.2017.

DAN UČITELJA


"Jedan nas osjećaj objedinjuje: volimo djecu koju treba obrazovati da odrastu i sazriju, da žive." - V. Andreoli

Druženjem i sportskim aktivnostima na Igmanu danas je obilježen ovaj, za nas, veoma važan dan.

04.10.2017.

 

POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI I SREBRENICI

ao i svih prethodnih godina i ove školske godine, organizovana je posjeta učenika devetih razreda i nastavnika naše škole Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i mezarju.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja posjeta je organizirana u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i osnovnih škola, a projekat je realiziran u skladu sa godišnjim programima rada škola.

Grupa naših učenika, poslije obilaska  mezarja u Potočarima, u središnjem dijelu kod Musale proučila su suru Jasin, a zatim je održan historijski čas o onome što se dešavalo u Srebrenici u proteklom ratu i masovnim stradanjima Srebreničana u julu 1995. godine.

Potom su obišli Spomen - sobu u kojoj su izložene slike predmeta pronađenih u masovnim grobnicama i muzej, gdje su pogledali stalnu postavku izložbe "Srebrenički genocid - neuspjeh Međunarodne zajednice", koja  kroz 26 prostorija hronološki opisuje život tokom rata u Srebrenici.

Pogledali su i video projekciju o genocidu u Srebrenici u nekadašnjoj tvornici akumulatora, mjestu gdje su srebrenički Bošnjaci mučeni, a potom i ubijani, u kojoj je danas  Multimedijalna soba.

STRUČNI SKUP SUSRETI AIDA KORJENIĆ

U srijedu, 04.10.2017.godine održan je peti stručni skup "Susreti - Aida Korjenić" i Svečana akademija povodom obilježavanja Dana učitelja. Tom prilikom je direktor naše škole Aziz Mulahmetović dobio priznanje Počasni član Udruženja učitelja, kao dugogodišnji saradnik Udruženja i časopisa za učitelje "Vizija".
02.10.2017

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

U ponedjeljak, 02.10.2017. godine u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, upriličena je svečana akademija 25. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i deveta godišnjica od osnivanja Udruženja Druga viteška Novi Grad-Sarajevo. Na svečanoj akademiji prisustvovalo je direktor, roditelji i nastavnici naše škole. Članice ritmičke sekcije naše škole dale su doprinos navedenom događaju izvođenjem plesne tacke "Zlatni ljiljani".

FINALE ATLETSKOG KUPA ZA OSNOVNE ŠKOLE

U ponedjeljak, 02.10.2017. godine na stadionu “Koševo” održano je FINALE ATLETSKOG KUPA osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. Naši vrijedni učenici Aldin Zelić  osvojio je  1. mjesto u bacanju kugle i Emir Kaskatinović 2.mjesto u utrci na 60 metara.

Čestitke učenicima Aldinu, Emiru i njihovoj nastavnici Jasmini Slatina Sućeska.

24.09.2017.

DAN MJESNE ZAJEDNICE „ALIPAŠIN MOST I“

Povodom Dana mjesne zajednice „Alipašin Most I“ položeno je cvijeće na spomen-obilježje ispred Osnove škole „Umihana Čuvidina“ i spomen-obilježje Smailu Šikalu. Svečanost povodom ovog značajnog dana uveličali su i učenici naše škole, koji su pripremili prigodan program za ovaj događaj. Tom prilikom uručena je i zahvalnica nastavnicima Latifić Suadi i Baraković Šefiku  za značajan doprinos u radu i saradnji sa mjesnom zajednicom.

24.09.2017.

KAMPOVANJE "PLANINARSKE DRUŽINE-EDUKACIJA KROZ PLANINARSKU ŠKOLU"

Završna faza projekta; " Planinarske družine-edukacija kroz planinarsku školu" koji je realizovan u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo je kampovanje koje je održano 23.-24. septembra (subota-nedjelja) na lokalitetu SRC " Ruda Glava" (poznat po memorijalnom pohodu "Grebak - put života"). Učestovalo je 90 mladih planinara iz 12 planinarskih družina. Aktivnosti koje su realizovane su orijentacija na terenu, kretanje po azimutu, podizanje šatora, čvorologija, spuštanje užetom (dulfer), logorska vatra, predavanje GSS Goražde i planinarska tura na Borovac.

22.09.2017.

ATLETSKI KUP

U petak, 22. 09. 2017. godine održan je Atletski kup za osnovne škole Kantona Sarajevo 2017. u organizaciji Atletskog saveza Kantona Sarajevo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo uz tehničkog organizatora takmičenja AK “Sarajevo”.

Sva takmičenja održana su na Atletskom poligonu Atletskog kluba „Sarajevo“ na Koševu.

Naši takmičari ostvarili su odlične rezultate u pojedinačnim i zajedničkim disciplinama. U ukupnom plasmanu osvojili 2. mjesto u konkurenciji osnovnih škola sa područja Općine Novi Grad.

Čestitamo učenicima i nastavnici na uspjesima!

19.09.2017.

25.GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

Historijskim časom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ obilježena je 25. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 8. godišnjice Udruženja.  Povodom tog obilježavanja, na stadionu „Braća Kadić“, Boljakov Potok održan je deveti tradicionalni malonogometni turnir „Memorijal 2. viteška brigada“ u kojem su uzeli učešće učenici VII razeda naše škole.

Ekipa JU OŠ „Umihana Čuvidina“ osvojila je 3.mjesto.

Za najboljeg golmana proglašen je učenik Čardaklija Aldin.

 

16.09.2017.
EKSKURZIJA – PETI  DAN

POVRATAK KUĆI
15.09.2017.

MANIFESTACIJA „RASTIMO ZAJEDNO“

Povodom početka nove školske 2017/2018. godine, Općina Novi Grad Sarajevo, u petak, 15. septembra, organizirala je zabavu za 1.323 prvačića iz 14 novogradskih osnovnih škola.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, pjesmu i ples, mališani su uživali i u omiljenim likovima iz crtića. Zabava je obogaćena zajedničkim plesom uz pjesme “Kad si sretan”, “Sarajevo ljubavi moja”, “Pačiji ples”, “Čokolada” i dr. I ove godine, Općina je svim polaznicima u prvi razred osnovne škole darovala poklon-paketiće sa školskim priborom i na taj način poželjela im sretan polazak u školu.

 

EKSKURZIJA – ČETVRTI  DAN

IZLET U MAKARSKU
14.09.2017.

1.KORPUS ARBIH

Udruženje penzionera vojnih osiguranika Kantona Sarajevo realizovalo je projekat na temu: „JEDINICE I KOMANDE 1.KORPUSA ARBIH U ODBRANI OPKOLJENOG SARAJEVA  i SOKOLINA –MJESTO ZLOČINA, POSJETA STRATIŠTU I POLAGANJE CVIJEĆA“ na širem području Bijambara i lokalitetu Sokolina uz finansijsku podršku općine Novi Grad.

Učenicima je održan čas historije, te omogućen obilazak Bijambarskih pećina i vožnja električnim vozićem.

EKSKURZIJA – TREĆI DAN

 DAN SKOKOVA

 

13.09.2017.
EKSKURZIJA – DRUGI DAN
12.09.2017.

EKSKURZIJA – PRVI DAN

Učenici završnog razreda, u pratnji razrednika i direktora škole, jutros su otputovali na petodnevnu ekskurziju. Posjetili su spomen kompleks „Bitka na Neretvi u Jablanici“, te stari dio grada Mostara i Počitelja.

U poslijepodnevnim satima nastavili su putovanje prema Neumu. Kako su proveli prvi dan ekskurzije pogledajte na fotografijama.

MINISTAR KAZAZOVIĆ NAGRADIO 106 NAJIZVRSNIJIH OSNOVACA I SREDNJOŠKOLACA 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović dodijelio je danas izabrana djela istaknutog bosanskohercegovačkog pisca Meše Selimovića najizvrsnijim osnovcima i srednjoškolcima Kantona Sarajevo koji su se tokom protekle školske godine posebno iskazali svoja zalaganja u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, te realizaciji projekata i promociji svojih škola.

Predstavnica naše škole je učenica Ramina Kalabušić. Čestitamo!

10.09.2017.

IZLET NA TREBEVIĆ

Učenici novogradskih osnovnih i srednjih škola boravili su na Trebeviću u sklopu projekta "Planinarska družina - edukacija kroz planinarsku školu" koji realizuje Planinarsko-sportsko društvo Zlatni ljiljan. Ovo je treći izlet koji je realizovan nakon što su u svim školama formirane planinarske sekcije (družine), te realizovan edukativni dio.

PSD Zlatni ljiljan priprema i završnicu projekta, dvodnevno kampovanje koje će se realizovati na Rudoj glavi na Jahorini, gdje će se učenici takmičiti u nekoliko disciplina: orjentaciji, snalaženju u prirodi, čitanju karata...

Projekat je finansijski podržala Općina Novi Grad.

SVEČANI PRIJEM PRVAČIĆA

U ponedjeljak, 04.9.2017. godine upriličen je svečani prijem za novu generaciju prvačića. Srdačan doček našim novim đacima i njihovim roditeljima priredili su stariji drugari uz prigodan i zanimljiv program, nakon čega im je dobrodošlicu poželio  i direktor škole.

Nadamo se, da će ova generacija biti jednako uspješna kao i sve prethodne, da će nas obradovati osvojenim medaljama i nagradama na takmičenjima, te da će ime škole promovirati u najboljem svjetlu.

Neka vam je sretno i uspješno, dragi naši prvačići!

SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE!   
KJU „Porodično savjetovalište“

Plakat  izrađen u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje,  
nauku i mlade Kantona Sarajevo i nudi savjete roditeljima na koji  
način mogu biti podrška svojoj djeci tokom školovanja.
RAZMJENA I PRODAJA ŠKOLSKIH UDŽBENIKA I ŠKOLSKIH UNIFORMI
30.08.2017.
SPISAK učenika upisanih u prvi razred osnovne škole za školsku 2017/2018.godinu
28.08.2017.

U ponedjeljak, 04.09 2017. godine počinje nastava u školskoj 2017/2018. godini prema sljedećem rasporedu

Prva smjena  počinje u 8:00 sati. Idu sljedeći  razredi: III, V, VII, IX.  

Druga smjena počinje u 10:00 sati. Idu sljedeći  razredi: II, IV, VI, VIII.

Prijem prvačića je u 12:00 sati.

Spiskovi prvačića raspoređenih po odjeljenjima će biti postavljeni na oglasnu ploču u srijedu, 30.08.2017.godine.

Raspored održavanja nastave od utorka, 05.09 2017. godine:

Prva smjena  počinje u 8:00 sati.
Idu sljedeći  razredi:

III, V, VII, IX

Međusmjena počinje u 11:35 sati.
Ide  I  razred. 

Druga smjena počinje u 13:30 sati
Idu sljedeći  razredi:

IV, VI, VIII

II  razred počinju u 14:15 sati (druga smjena).

Detaljnije informacije učenici će dobiti od razrednika prvi dan.

24.08.2017.
 

RAZMJENA I PRODAJA ŠKOLSKIH UDŽBENIKA I ŠKOLSKIH UNIFORMI

 

Pozivamo sve zainteresovane učenike i njihove roditelje, da posjete bazar, koji će se organizovati u holu OŠ “Umihana Čuvidina“,

ponedjeljak , 04.09.2017.u terminu od 10,00 do 14,00 sati .

Na bazar donesite korištene udžbenike za razmjenu ili prodaju, te na taj način izvršite  nabavku udžbenika, koji su vam potrebni za školsku 2017./2018. godinu.

14.08.2017.

BOLJI USLOVI ZA RAD

Općina Novi Grad  obezbijedila je sredstva za ugradnju 50% novih radijatora u školi, čime su omogućeni kvalitetniji uslovi za boravak učenika u školi, odvijanje nastavnog procesa i vannastavnih aktivnosti. “Sredstva koja su dobijena su iskorištena za zamjenu radijatora " kaže direktor ove škole. “Naši učenici će dočekati zimu bez problema.  Još jednom, hvala načelniku Općine Novi Grad, Efendić Semiru na izdvojenim sredstvima. Nadamo se da ćemo uskoro završiti i preostali dio zamjene radijatora, izjavio je direktor Aziz Mulahmetović iskazavši nadu i želju da će saradnja sa općinom se i dalje nastaviti.

 
30.06.2017.

ZASLUŽENI ODMOR UPOSLENIKA – IZLET U AJDINOVIĆE

Nakon  uspješno završene nastavne godine i dobrih rezultata,  u petak, 30. juna direktor škole Aziz Mulahmetović počastio je 70 uposlenika naše škole jednodnevnim  izletom u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići.

Uposlenici su mogli uživati u brojnim sadržajima koje centar nudi, na sportskim terenima, jahanju konja, kupanju u bazenima. Pored različitih sportskih sadržaja, farma je jedan od najzanimljivijih dijelova Sportsko‑rekreativnog centra “Ajdinovići”.

Vrhunac ovog izleta je bila i neograničena konzumacija hrane i pića iz ponude bogate domaće kuhinje.

„U jedinstvu je snaga i dobri rezultati ne mogu izostati“, rekao nam je direktor škole Aziz Mulahmetović.

22.06.2017.

DODIJELA DIPLOMA, PRIZNANJA, NAGRADA I POHVALA NAJUSPJEŠNIJIM UČESNICIMA KANTONALNIH TAKMIČENJA U ŠKOLSKOJ 2016/2017. GODINI

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda, danas je održana prigodna svečanost u Bosankom kulturnom centru na kojoj je dodijeljeno 311 diploma, priznanja, nagrada i pohvala najuspješnijim učesnicima kantonalnih takmičenja realiziranih u školskoj 2016/2017. godini. Od pomenutog broja, 123 diplome uručene su učenicima osnovnih i srednjih škola, 13 priznanja djeci iz predškolskih ustanova, 160 specijalnih i drugih nagrada, osam pohvala, te sedam zahvalnica.

Učenici Kalabušić Ramini, ambasadorici naše škole, uručena je diploma za osvojeno treće mjesto na Kantornalnom takmičenju iz matematike u kategoriji IX razreda.

Čestitke Ramini i njenoj nastavnici Mirzeti Sofić Maličević.

20.06.2017.

IFTARSKO DRUŽENJE

U utorak 20.06.2017. godine uposlenici naše škole prisustvovali su tradicionalnom iftarskom duženju. U predivnom ambijentu restorana „Una“, u posebnom ramazanskom ambijentu i u okrilju prelijepih iftarskih trenutaka sa uposlenicima, družili su se i zvanice – prijatelji naše škole.

19.-20.06.2017.

EKSTERNA MATURA 2016/17.

U ponedjeljak, 19.06.2017. i u utorak 20.06.2017. godine provedena je eksterna matura i završeno testiranje iz tri nastavna predmeta učenika koji su u ovoj školskoj godini završili deveti razred. Učenici su ostvarili dobre rezultate i osvojili značajan broj potrebnih bodova za upis u srednju školu.  Sretno u daljem školovanju!

KONFERENCIJA „PRAVO NA INKLUZIVNO OBRAZOVANJE“

U organizaciji UNICEF-a i Ministarstva civilnih poslova BiH u Sarajevu održana je konferencija „Pravo na inkluzivno obrazovanje“ posvećena informisanju o Općem komentaru člana 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom o inkluzivnom obrazovanju.

Svaka individua ima jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti učešća u odgovarajućem obrazovanju, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Osuguranje kvalitetnog obrazovanja za sve učenike, kako za one s poteškoćama u razvoju, tako i za nadarene učenike na svim nivoima obrazovanja, predstavlja jedno od najaktuelnijih pitanja kada je riječ o inkluziji, te implementira se kroz adekvatnu edukaciju i podršku odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima u vidu pomoći stručnjaka različitih profila prilikom izrade individualiziranih nastavnih programa

Konferencija u Sarajevu okupila je oko 60 učesnika, a uz organizatore Ministarstvo civilnih poslova BiH i UNICEF,prisutni su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, kantonalnih ministarstva obrazovanja, fakulteta, škola, organizacija osoba sa invaliditetom, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija.

Naše predstavnice bile su Azra Hadžiahmetović, pedagogica i Bostandžija Enisa, socijalna radnica.

10.06.2017.

U SKLOPU NOVOGRADSKIH DANA ODRŽANO KANTONALNO TAKMIČENJE U MINI BASKETU

Na sportskom terenu u Centru „Safet Zajko“održan  turnir u mini basketu za učenike osnovnih škola od četvrtog do osmog razreda. Takmičenje je održano u okviru 21. tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2017“, u organizaciji Košarkaškog kluba „Sampi“.

Pred velikim brojem prisutnih roditelja i drugih gledalaca takmičilo se 267 učenika raspoređenih u 89 ekipa, a najbolji su nagrađeni diplomama i medaljama. Pobjedničke ekipe iz naše škole su:

Djevojčice VI – 1. mjesto

Dječaci VI – 3. mjesto

Dječaci V – 2. mjesto

 

09.06.2017.

MATURSKO VEČE

Maturanti naše škole proslavili su sinoć matursko veče kojom su obilježili kraj devetogodišnjeg školovanja. Proslava maturske večeri započela je okupljanjem ispred hotela Hills na Ilidži. Uslijedilo je zajedničko fotografisanje sa razrednIm starješinama, školskim drugarima, prijateljima i rodbinom.

Maturanti nisu krili sreću zbog završenog osnovnog obrazovanja, ali ni sjetu zbog rastanka sa drugarima i najljepšim periodom u životu. Školske dane će pamtiti po lijepom iskustvu i prijateljima koje su stekli za čitav život. Ovo je još jedna sretna i uspješna generacija, koja je iza sebe ostavila uspomenu na 103 najljepša osmijeha.

Direktor škole, Aziz Mulahmetović kaže da je zadovoljan rezultatima koje su učenici iz ove generacije ostvarili na brojnim takmičenjima.

 

NASILJE NIJE HRABROST

Završna manifestacija tromjesečne kampanje „Nasilje nije hrabrost“ održana je u sportskoj dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, a prisustvovao joj je veliki broj učenika iz 14 novogradskih osnovnih škola, njihovih roditelja i nastavnika, te drugih gostiju iz javnog i kulturnog života.

Više od od hiljadu razdraganih djevojčica i dječaka, pjesmom, plesom i recitacijama o prijateljstvu, druženju i ljubavi, zajedno su rekli NE nasilju!.

05.06.2017.

DODJELA NOVČANIH NAGRADA I DIPLOMA NAJUSPJEŠNIJIM UČENICIMA NOVOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA

U Centru za kulturu „Vila Hadžihalilovića“ na Dobrinji, u ponedjeljak, 5. juna, upriličena je dodjela novčanih nagrada i diploma najuspješnijim učenicima novogradskih osnovnih škola, pobjednicima općinskih takmičenja iz matematike, fizike, informatike i geografije. Prisutnim učenicima, nastavnicima, roditeljima i direktorima osnovnih škola obratio se načelnik Semir Efendić koji im je čestitao na ostvarenim rezultatima i poželio uspjeh u daljem školovanju. Na ovogodišnjem takmičenju učenika devetog razreda osnovnih škola s područja Novog Grada iz matematike 1. mjesto osvojili su učenici i naše škole Arnela Ombaša i Ramina Kalabušić, te učenik sedmog razreda Tarik Ćatić 3. mjesto.  Iz fizike, od učenika osmih razreda najveći broj bodova i 1. mjesto osvojila je Lejla Zorlak, dok su 3. mjesto iz informatike osvojilii Amina Srna, Ajdin Baručija i Denis Kukuljac.

Iz tehničke kulture učenik sedmog razreda Salem Mujkić osvojio je 2. mjesto, a učenica petog razreda Selma Hasković osvojila je 3. mjesto.

Uspješnim učenicima uručene su novčane nagrade u iznosu od po 100 KM za prvoplasirane, 70 KM za drugoplasirene i 50 KM za osvojeno treće mjesto.

31.05.2017.

POSJETA IZLOŽBI „SARAJEVSKI RATNI PREDMETI - PRIČE IZ OPKOLJENOG GRADA - ISTURENI PUNKT ZA PRIKUPLJANJE PREDMETA I PRIČA ZA KOLEKCIJU OPKOLJENO SARAJEVO“.


U srijedu, 31.05.2017. godine grupa učenika posjetila je Galeriju u prizemlju zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, u kojoj je u saradnji sa Historijskim muzejom BiH, otvorena izložba „Sarajevski ratni predmeti - Priče iz opkoljenog grada - istureni punkt za prikupljanje predmeta i priča za kolekciju opkoljeno Sarajevo“.

Osim što su vidjeli veliki broj improviziranih peći i drugih predmeta, koje su građani opkoljenog grada izrađivali od konzervi i sličnih predmeta I koje su korištene u najtežim danima opsade grada od 1992-1995. godine, kada nije bilo struje ni grijanja, učenici su mogli i sami da prave pećice kroz radionicu koju je za njih organizovalo ljubazno osoblje Historijskog muzeja.

POSJETA CENTRU ZA EDUKACIJU, SPORT I REKREACIJU "SAFET ZAJKO"

 

Za učenike koji su učestvovali na općinskim, kantonalnim I federalnim takmičenjima i ostvarili zapažene rezultate, kao I za učenike drugog razreda u sklopu terenske nastave, organizovana je posjeta Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko".

29.05.2017.

RADIONICA O UPOTREBI NOVIH TEHNOLOGIJA U OBRAZOVANJU

U hotelu Hollywood Ilidža, 29.05.2017.godine, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo održana je radionica pod nazivom “Ka digitalnim kompetencijama nastavnika i ustanova” kojoj su prisustvovali nastavnici informatike u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo i predstavnici Aktiva nastavnika informatike KS. Predstavnica naše škole bila je nastavnica Elma Botulja.
Tema radionice je bila upotreba novih tehnologija u obrazovanju i podizanje nivoa digitalnih kompetencija nastavnika.
Prisutnima se obratio Ministar Elvir Kazazović i predstavnik Udruženja nastavnika i profesora informatike EduIT. Predavanje u sklopu Radionice je održala Danijela Šćepanović – gošća iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije iz Beograda.

24.05.2017.

SVEČANO OBILJEŽEN DAN ŠKOLE

U srijedu, 24.maja 2017.godine, održana je priredba povodom Dana škole.  Velikom broju gostiju prezentovan je program koji su marljivo pripremali učenici i nastavnici naše škole. Ovom prilikom na scenu je tokom nastupa izišlo preko stotinu učenika - od prvačića do učenika devetih razreda. Program bogat sadržajima, pun pjesme, recitacija, igrokaza, veselih boja i kostima, oduševio je goste. Osim priredbe, gostima je pripremljena zakuska na kojoj su prezentovani rezultati postignuti na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima. Prezentacijom  je pokazano koliko je u protekloj godini naša škola  podigla nivo kvaliteta i uslova rada, kao i tehničke opremljenosti. Gosti su posjetili i Bosansku sobu, opremljenu u sklopu naše škole.  Ono što nas je posebno obradovalo je posjeta naših dragih penzionera, koji su se odazvali u velikom broju.

RADIONICA: UPRAVLJANJE PROJEKTNIM CIKLUSOM

U četvrtak, 25.05.2017. u hotelu „Sarajevo“ održana je radionica pod nazivomUpravljanje projektnim ciklusom“. Cilj obuke su teortski i praktični primjeri pretvaranja školskih prioriteta u projekte koji bi doprinjeli općem poboljšanju i razvoju inkluzivne prakse. Radionici su prisustvovale Amela Kazazić, pomoćnica direktora i Elma Botulja, nastavnica informatike.

23.05.2017.

SARAJEVO STREET FOOTBALL 2017

Na turniru “Sarajevo Street Football 2017” koji je održan u periodu od 20. – 22.maja 2017. godine učestvovalo preko 500 djece, iz 25 osnovnih škola. U finalu šestog turnira u malom nogometu za osnovce, u organizaciji dječije sportske škole "Proacademia" i marketing agencije B40, u konkurenciji do 5. razreda, ekipa naše škole osvojila je 1. mjesto sa rezultatom

OŠ “UMIHANA ČUVIDINA” – MEĐUNARODNA OSNOVNA ŠKOLA 5:0.

Nagrađeni učenici koji su predstavljali ekipu su: Omanović Hajro, Čustović Alden, Oglečevac Anes, Ćano Emin, Hadžiahmetović Jusuf.

Cilj ovog projekta je uključivanje što više djece u sportske aktivnosti. Pobjednici su osvojili upisninu za ljetni sportski kamp Dječije sportske škole “Proacademia” i poklon pakete Juicy, Alvogen i Snickers.

ŠKOLSKI MALONOGOMETNI TURNIR

Kao i svake godine u mjesecu aprilu i maju, na stadionu „Braća Kadić“ Boljakov Potok,  uz prisustvo roditelja i nastavnika održan je malonogometni turnir od I – IX razreda. Na turniru je učestvovalo 38 ekipa raspoređenih po razredima. Cilj ovog sportskog takmičenja je okupiti mlade ljude, potaknuti ih na druženje, razvijati takmičarski duh, poticati bavljenje sportom, kao i upoznavanje sa pravilima malonogometne igre.

Pobjednici školskog turnira 2017. godine su:

Odjeljenja:

I-4, II-2, III-3, IV-2, V-2, VI-4, VII-4, VIII-5, IX-2.

Proglašeni su i najbolji igrači, golmani i stijelci  u kategorijama nižih i viših razreda.

U kategoriji nižih razreda (od I do V razreda) najbolji igrač je Šljivo Nedim, najbolji golman Ajvazi Arijan i najbolji strijelac Hadžiahmetović Jusuf, dok su u kategoriji viših razreda (od V do IX razreda) najbolji igrač je Lukovac Azmir, najbolji golman Šehić Amir i najbolji strijelac Nezirević Tarik.

SPORTISTI IZ NAŠE ŠKOLE

U Sarajevu je od 20.05 do 22.05.2017.godine  održano državno prvenstvo  Bosne i Hercegovine za junore i juniorke do 14 godina starosti.

Polufinalistica kod juniorki je naša učenica  Suana Tucaković.

Na prvenstvu BiH do 14 godina u Sarajevu se igrao i turnir u parovima.

Pobjednice kod juniorki su Tucaković/Gulamović.

Čestitamo!

NASILJE NIJE HRABROST

Općina Novi Grad je prva lokalna zajednica koja je implementirala Akcioni plan za prevenciju maloljetničkog prestupništva u Kantonu Sarajevo, a Savjet za sigurnost je realizirao niz manifestacija u koje je bilo uključeno više stotina djece i mladih.

Kampanja "Nasilje nije hrabrost" realizirat će se kroz susrete djece iz svih 14 novogradskih osnovnih škola. Susreti će se održavati svake dvije-tri sedmice, kroz zajedničko pjevanje svih učesnika, literarne i poetske radionice, zajedničku izložbu likovnih radova i druge aktivnosti. Cilj kampanje je animirati i uključiti što veći broj naše djece da se bave radom iz oblasti kulture i umjetnosti, probuditi njihova pozitivna razmišljanja, podstaći ih da se druže, razgovaraju, šire ljubav i prijateljstvo i da svi zajedno kažu nasilju NE.

U implementaciju Akcionog plana aktivno su uključeni i pripadnici Treće policijske uprave.

Učenici naše škole zajedno sa ostalim učenicima i horom “Palčići” će učestvovati i na svečanom koncertu zatvaranja “Sarajevske zime”.

MLADI RAMAZANU

Učenici naše škole učestvovali su  projektu „MLADI RAMAZANU“ koji je organizirao Medžlis islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, uz saglasnost Ministrastva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo.

26.4.2017. Učenici: Amna Bajramović, Lejla Smječanin, Amila Kosovac, Mela Poljo, Elvin Išerić i Ahmed Alibegović  posjetili su studio radija islamske zajednice, BIR. Tom prilikom  u prijatnoj atmosferi i divnoj saradnji sa urednicom Almom Hadžić snimljena je emisija na temu „Treća trećina ramazana“, koju su naši učenici pripremili sa nastavnicom  Enisom Alibegović i koja će biti emitirana u mjesecu ramazanu na talasima radija BIR, o tačnom terminu bit ćemo naknadno obavješteni.

12.05. 2017. u Carevoj džamiji naš učenik Elvin Išerić je učio odlomak iz Kur'ana za televiziju Hayat. Snimak će biti emitiran 28.05.2017. u sklopu ramazanskog programa  pred iftar.

23.05.2017. Učenica Halima Albegović je predstavljala našu školu na koncertu „Mladi ramazanu“ u Domu mladih u Skenderiji sa monologom „Ramazan-radost moje duše“ na kome je učestvovalo dosta osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo,  a njen nastup je oduševio prisutne i izazvao pozitivne emocije.

POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI I SREBRENICI

Kao i svih prethodnih godina i ove školske godine, u utorak 23.maja 2017. godine organizovali smo posjetu učenika devetih razreda i nastavnika naše škole Memorijalnom centru Potočari i Srebrenici.

22.05.2017.

UPOZNAJ DOMOVINU DA BI JE VIŠE VOLIO

U Centru za kulturu „Vila Hadžihalilovića“ na Dobrinji, 22. maja, organiziran je kviz za osnovce završnih razreda novogradskih osnovnih škola pod nazivom „Upoznaj domovinu da bi je više volio“.

U takmičenju je učestvovalo 11 novogradskih osnovnih škola, a učenici su pokazali izuzetno znanje.

Takmičenje je obuhvatilo pitanja iz geografskih, historijskih, bioloških, kulturoloških i sportskih segmenata BiH, a održano pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a realizirano je  putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

Predstavnici naše škole su bili Čalija Nirmela, Kalabušić Ramina i Kukuljac Denis.

ŠKOLA U PRIRODI - 5. RAZRED

Učenici 5. razredi su u ponedjeljak, 22. 5. 2017, otputovali u Školi u prirodi  Ajdinovići. Ljubazni domaćini učinili su boravak naših učenika ugodnim i omogućili predivnu atmosferu. Obilazak domaćih životinja, šetnja, igra na terenima za košarku, nogomet, rukomet i odbojku, domaća hrana uz boravak na čistom zraku dio su samo onog u čemu uživaju naši učenici. Koliko učenici uživaju u prelijepom i prostranom prirodnom okruženju,  brojnim sadržajima edukativnog i zabavnog karaktera vidi se na njihovim licima iz priloženih fotografija.

 

KLOKAN MATEMATIČAR BEZ GRANICA

Klokan matematičar u Bosni i Hercegovini je podijeljen u 6 kategorija. U našoj školi se prijavilo 125 učenika a koordinator ovog izazova je bila nastavnica matematike Mirzeta Sofić-Maličević.

Učenici su bili raspoređeni u 4 kategorije:


1. PreEcolier - 3 razred
2. Ecolier - 4 i 5 razred
3. Benjamin - 6 i 7
razred
4. Cadet (C) – 9 razred

Učenici naše škole su ostvarili izvrsne rezultate. Učenici IX razreda: Ajdin Baručija, Arnela Ombaša i Ramina Kalabušić su se plasirali među 10 najboljih učenika u kategoriji Cadet u BiH.

Učenici razredne nastave: Iman Alilović, Rijad Šahović i Nejra Imamović su se plasirali među 10 % najboljih u kategoriji Ecolier.

Čestitke našim vrijednim učenicima.

15.05.2017.

SRETAN VAM MEĐUNARODNI DAN PORODICE

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obilježava se širom svijeta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Međunarodnim danom porodice. Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Povodom Međunarodnog dana porodice učenici, roditelji i nastavnici razredne nastave naše škole tradicionalnim druženjem kroz kreativne radionice obilježili su ovaj dan.

14.05.2017.

ŠKOLA U PRIRODI ZA UČENIKE 3. RAZREDA

Kao i svake godine i ove školske godine organizovana  je Škola u prirodi za učenike 3. razreda kao dio nastavnog odgojnog procesa. Planina Bjelašnica je idealno mjesto za izlazak iz učionica i održavanje nastave u prirodi. U periodu od 14.05. do 17.05.2017. godine učenici borave i rade u prirodi, u selu Šabići, gdje su za učenike pripremljene različite edukativne aktivnosti, obilasci i odmor.

11.05.2017.
SPORTSKO DRUŽENJE

Na odbojkaškom takmičenju organiziranom povodom Dana škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ nastupila je i ženska ekipa naše škole, sastavljena od djevojčica osmih i devetih razreda. Ukupan plasman naše ekipe je prvo mjesto. Nakon sportskih uzbuđenja ekipe su nastavile s zajedničkim druženjem.

PRIČAMO USPJEŠNE INKLUZIVNE PRIČE

U Sarajevu je 10. i 11. 05. 2017. godine održan dvodnevni “Regionalni susret iz odgojno obrazovne inkluzije“ na kojem je pod motom “Pričamo uspješne inkluzivne priče” učestvovalo više od 200 edukatora, roditelja, predstavnika obrazovnih vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH.

     Kroz ovaj Regionalni susret razmjenjena su iskustva iz regiona, uspostavljena mreža saradnje zemalja učesnica Regionalnog susreta i poticanje dijaloga između različitih aktera u obrazovanju. Susret je zamišljen kao interaktivni skup profesionalaca koji su o inkluzivnom obrazovanju govorili kroz lične primjere iz svoje prakse.

     Tokom dvodnevnog susreta razmjenje su pozitivne inkluzivne priče iz učionica, načini prevazilaženja izazova u podučavanju i dobijena su rješenja kako teoretska polazišta i zakonska rješenja uspješno pretočiti u odjeljenje, školu i zajednicu.

Seminaru „Pričamo uspješne inkluzivne priče“prisustvovale su pedagogica pripravnica Amila Buljubašić i nastavnica Elma Botulja.

09.05.2017.

9. MAJ - EUROPA SLAVI ROĐENDAN I DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom održan je historijski čas, odata počast i  položeno cvijeće  na Spomen – obilježje ispred škole.

Manifestacijom "A bili su samo djeca"" održanoj na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, obilježen je Dan sjećanja na ubijenu djecu kojoj je prisustvovao direktor škole.

08.05.2017.

JU SREDNJA ŠKOLA ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE

Učenici IX-tih razreda posjetili su JU Srednju školu za saobraćaj i komunikacije u okviru Dana otvorenih vrata. Imali su priliku da upoznaju prostor škole, te sve mogućnosti obrazovanja i sticanja stručnih zvanja koje ova škola nudi. Razgovarali su  sa nastavnicima i učenicima škole, te kroz praktične primjere vidjeli šta i na koji način se usvajaju znanja i obavlja nastava.
04.05.2017.

PREDAVANJE O ZDRAVLJU

Predstavnici Doma zdravlja Novi Grad su u prostorijama škole održali  predavanje za učenike V-tih razreda na temu zdravlja, pravilne ishrane, pravilnog držanja, deformiteta kičme i važnosti sistematskog pregleda. Učenici su imali priliku da saznaju korisne informacije, postavljaju pitanja predavačima.

Cilj predavanja je bio upoznati djecu o značaju pravilne ishrane i zdravih prehrambenih navika koja je neophodna za normalan rast i razvoj djeteta, kao i fizičkih aktivnosti koje su bitne za zdravlje djeteta. Naglašena je važnost pravilnog sjedenja i sistematskih pregleda radi ranog otkrivanja deformiteta kičme i lošeg držanja.

01.05.2017.

U povodu 1. maja – Međunarodnog praznika rada,

 upućujemo najiskrenije čestitke.

27.04.2017.

MEĐUNARODNI DAN DJEVOJAKA U IKT-u

„Međunarodni dan djevojaka u IKT-u“, kako bi se djevojke potakle da istraže mogućnosti koje im nude informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i da razmotre karijeru u IKT sektoru.
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) kroz svoj SMART Resursni centar (RC) treću godinu zaredom obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Međunarodni dan djevojaka u IKT-u ove godine se obilježio 27. aprila.

Ovaj događaj ima za cilj podizanje svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono–komunikacionih tehnologija i promicanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT sektoru.
Ovom prilikom 9 učenica naše škole iz VII i IX razreda su prisustvovale radionicama u CPCD-u Resurnom centru: Amila Šehić, Sumeja Kalača, Erna Isaković, Hana Repuh, Amina Srna, Arnela Ombaša, Halima Alibegović, Ilvana Kustura i Ermina Škojić.
Neke od radionica su: Multimedija i kodiranje, Svijet fotografije i Razgovr sa Azeminom Njuhović i Jasminom Baraković Husić.
Neki od utisaka naših učenica su:
„Najviše mi se svidjela zadnja radionica jer smo učili nešto više o fotografisanju,načinu držanja foto aparata i na kraju smo to sve ponovili uz fotografisanje portreta i prirode.“
„Na predavanju, je bilo jako zanimljivo,interesantno..Čuli smo i naučili mnogo stavri...
Ovo je jedno lijepo iskustvo za mene.“
„Na radionici Multimedija i kodiranje pričali smo o telekomunikacijama, o digitalnom signalu i njegovom isporučivanju, o uvođenju 5G mreže, da će se uvesti najkasnije do 2025.godine. Također je bilo interesantno pričati o „pametnim kućama“.

UČENICI POSJETILI IZLOŽBU „ZAPISI O MAKU“

U povodu obilježavanja stotinu godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara, u Galeriji u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo, otvorena je izložba „ZAPISI O MAKU“ posvećena ovom poznatom bosanskohercegovačkom pjesniku. Izložba je dio projekta pod nazivom „Ime moje škole“, koji će obuhvatati osnovne škole na području Općine i kroz pojedinačne izložbe predstavljati ličnosti po kojima one nose imena. Na izložbi je postavljena i originalna bronzana bista iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta te umanjena reprodukcija tri metra visoke tapiserije Zapis o zemlji, djela Mersada i Sadike Berber, također iz Zbirke Bošnjačkog instituta. Koncepcija izložbe prati koncepciju zbirke „Kameni spavač“ i podijeljena je u četiri segmenta: Slovo o čovjeku, Slovo o nebu, Slovo o zemlji i Slovo o slovu. Na panoima i plakatima je na zanimljiv i ilustrativan način prezentovan Makov život i djelo, dio njegovog bogatog književnog stvaralaštva, kao i neka od likovnih rješenja koja su krasila naslovnice i stranice njegovih zbirki.

Učenici naše škole uživajući u ovoj izložbi proširili su svoje znanje o  ovom poznatom bosanskohercegovačkom pjesniku.

 

21.04.2017.

29. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA
14. BIJENALE KNJIGE U SKENDERIJI

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, članovi novinarske sekcije sa svojim voditeljem posjetili su 29. međunarodni sajam knjiga, koji je u  znaku 100 godina od rođenja Maka Dizdara. Međunarodni sajam knjiga je postao jedan od najposjećenijih sajmova u BiH i brend, po kojem je i Skenderija postala prepoznatljiva.

Članovi sekcije su bili  u prilici, da otkriju nove trendove iz oblasti svoga interesovanja, da se upoznaju sa autorima i književnicima.

ZA ČIŠĆU I ZDRAVIJU ŽIVOTNU SREDINU


U okviru projekta ,,Za čišću i zdraviju životnu sredinu",  povodom Dan planete Zemlje u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održan je zanimljiv i sadržajan revijalni program učenika OŠ “Sokolje”. Članovi ekološke sekcije naše škole pridružili su se i pružili podršku svojim drugarima

20.04.2017.

ASISTIVNA TEHNOLOGIJA ZA KVALITETNIJI ŽIVOT ORGANIZOVANA - KAKO OSIGURATI OSOBI S KOMUNIKACIJSKIM TEŠKOĆAMA LAKŠU KOMUNIKACIJU

 U Zavodu ''Mjedenica'' u okviru programskih aktivnosti stručnog usavršavanja, a u saradnji sa Udruženjem defektologa u KS, održano je predavanje na temu ''Asistivna tehnologija za kvalitetniji život organizovana - kako osigurati osobi s komunikacijskim teškoćama lakšu komunikaciju'' i prezentacija opreme. Predavač je bio dr.sc. Miroslav Vrankić, vanr.prof. koji je prezentirao projekt Servus za upravljanje domom pomoću glasa, različite alternativne pristupe računaru za osobe sa otežanom motorikom ruku, zatim različita komunikacijska pomagala za osobe koje ne mogu govoriti kao i asistivnu tehnologiju za djecu s teškoćama u razvoju od prilagođenih igračaka do muzičkih instrumenata sa alternativnim metodama. Predavanju su prisustvovale pomoćnica direktora Amela Kazazić  i pedagogica pripravnica Amila Buljubašić.

19.04.2017.

PROJEKAT „POKAŽI ŠTA ZNAŠ“

U periodu od 3.4. do 7.4. 2017. godine učenici naše škole pozvani su da se prijave za učešće u projektu „Pokaži šta znaš“. Ukupno se prijavilo 53 učenika u različitim kategorijama. Predstavili su se komisiji od tri člana koja je svaki nastup pojedinačno bodovala, a nakon toga je izvršeno sabiranje bodova i proglašenje prva tri mjesta u sljedećim kategorijama:

Sport

1.    Serhatlić Ajla VI-1 -KARATE

2.    Kunić Amina VI-4  -KARATE

3.    Gadžo Faris, Imran i Arman Hajdarević III-1 –KARATE

Ples

1.    Poljo Mela i Kadrić Ena VI-3

2.    Mešanović Sara i Bićević Dalila IV-2

Crtanje

1.    Čaušević Mersiha VI-4

2.    Duljević Belkisa VI-4

Pop rock pjesma

1.    Bajramović Sanel IV-4 i Ramić Semin VI-2

2.    Bećirović Tarik IV-4

3.    Babačić Anesa III-2

Narodna pjesma

1.    Katana Hena IV-3

2.    Ćoso Harun VI-2

3.    Poljo Meris II-2

Sevdalinka

1.    Subašić Merjem  IV-4

2.    Čavkušić Ena III-3

3.    Demirovski Amra III-2

Recitacija

1.    Hambo Larisa IV-4

2.    Sućeska Emina IV-3

3.    Šahović Esma I-2

Gluma

1.    Dramska sekcija –stariji

2.    Jasmila Lalić V-4  i Hana Hajrić IV-4

3.    Danin Pačariz III-1 i  Kavazović Larisa III-3

Učenje Kur'ana i ilahija

1.    Išerić Elvin VI-4

2.    Bojčić Adin, Fazlić Meldin i Najda Hajdarević III-1

3.    Hodžić Ajna IV-3

Zahvalnica

Konak Tarik –sviranje gitare

TAKMIČENJA

U Osnovnoj školi „Osman Nuri Hadžić“, 9. marta, održano je općinsko takmičenje iz matematike, na kojem su učestvovala 123 učenika, sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola s područja Novog Grada. Najuspješnije među učenicima IX razreda bile su učenice naše škole Arnela Ombaša i Ramina Kalabušić osvojivši 1. mjesto. Najbolje znanje iz matematike među učenicima VII razreda pokazao je i učenik naše škole Tarik Ćatić osvojivši 3. mjesto.

U ukupnom poretku škola, učenici sedmog razreda osvojili su 1. mjesto.

U Osnovnoj školi „Fatima Gunić“, 15. marta, održano je općinsko takmičenje iz fizike. Učenica VIII razreda Lejla Zorlak osvojila je 1. mjesto.

Općinsko takmičenje iz geografije, na kojem su učestvovali učenici IX razreda iz 13 novogradskih osnovnih škola, održano je u prostorijama Osnovne škole "Ćamil Sijarić" 22. marta 2017. godine. Naši učenici Dalila Šetkić (87,5 bodova), Ajdin Baručija (85 bodova) i Berina Oruč (81 bod)  plasirali su se na Kantonalno takmičenje.

U ukupnom poretku škola,  osvojili su  6. mjesto.

U Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, 23. marta, održano je općinsko takmičenje iz informatike na kojem su učestvovali učenici 13 osnovnih škola s područja Novog Grada. Učenici IX  razreda Osnovne skole "Umihana Cuvidina" Baručija Ajdin, Srna Amina i Kukuljac Denis su osvojili 3. mjesto.

Na Općinskom takmičenju pod nazivom "Festival skupnog muziciranja (HOR i ORKESTAR) 2017”, održanom 28.03.2017. godine u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, učenici naše škole osvojili su 3.mjesto.

U petak, 07.04.2017.  godine održano je Kantonalno takmičenje iz matematike na kojem je učenica Kalabušić Ramina osvojila 3. mjesto i plasirala se na Federalno takmičenje.  

U subotu, 08.04.2017. godine u prostorijama Pete gimnazije Sarajevo, održano je Općinsko takmičenje u prezentiranju Projekt građanin. Naši učenici, članovi sekcije Civitas, prezentirali su temu Deponija „SMILJEVIĆI“ – tihi ubica i osvojili 3. mjesto.

U utorak, 11.04.2017. godine u OŠ „Dobroševići“ održana je 17. smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Općine Novi Grad-Sarajevo 2017. godine. Smotra je održana iz obaveznog dijela, i to testova znanja iz nastave za učenike V, VI, VII, VIII, IX razreda. Učenik VII razreda Salem Mujkić osvojio je 2. mjesto, a učenica V razreda Selma Hasković osvojila je 3. mjesto.

 

Čestitke učenicima i nastavnicima na postignutim rezultatima.

Takmičenja su održana u skladu sa programom Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo. Za pobjednike takmičenja Općina Novi Grad Sarajevo obezbijedila je diplome i novčane nagrade, koje će im biti uručene nakon što se završe sva općinska takmičenja.
 

06.04.2017.

OBILJEŽEN 6. APRIL - DANA GRADA SARAJEVA

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva historijskim časom, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima obilježen je ovaj značajni datum.

KLOKAN MATEMATIČAR IZAZOV

Klokan Matematičar bez granica ( Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji zadatak je da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu, ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika.
U četvrtak, 06.04.2017.godine, u našoj školi je održan Izazov Klokan matematičar. U izazovu su učestvovali učenici od III do IX razreda.

01.04.2017.

PRVI IZLET PLANINARSKIH SEKCIJA

Nakon što su u svim novogradskim osnovnim i srednjim školama formirane planinarske sekcije, te realizovan edukativni dio, Planinarsko-sportsko društvo Zlatni ljiljan organizovalo je i prvi izlet na Veliko polje Igman, u subotu 01.04. 2017.godine.

Ovo je druga faza projekta koji realizuje PSD Zlatni ljiljan zahvaljujući Općini Novi Grad.

Projekat ima za cilj podizanje svijesti o potrebi čuvanja zdrave okoline i značaju boravka na čistom planinskom zraku kroz afirmaciju planinarenja, kao i razvijanje potrebe za ovom vrstom sporta i rekreacije.

Izletu je prisustvovalo 425 učenika, članova planinarskih družina iz 14 škola, 75 planinara iz PSD Zlatni ljiljan koji su iskustvom i znanjem doprinijeli da ovaj prvi izlet mladim planinarima ostane u sjećanju kao dobro iskustvo i lijepo druženje, te ostali prijatelji društva i ljubitelji prirode.

31.03.2017.

POSJETA CENTRU ZA EDUKACIJU, SPORT I REKREACIJU "SAFET ZAJKO"

Učenici i nastavnici trećeg razreda, zajedno sa nekoliko roditelja u sklopu terenske nastave,  posjetili su Centar za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko".

29.03.2017.

POSJETA TRAVNIKU

Dana 29.03.2017.godine organizovana je posjeta za četiri odjeljenja  od VI do IX razreda starom vezirskom gradu Travniku, koji je bio od 1699-1850. godine i sjedište bosasnkog ejaleta.

Učenici su obilazeći kulturno-historijske znamenitosti ovoga grada, utvrdili svoje znanje iz bosanskog jezika i književnosti, historije, geografije  i ostalih nastavnih predmeta, što je i jedan od ciljeva posjete.

25.03.2017.

VJEŠTINE ZA ADOLESCENCIJU

U periodu od 23. do 25.03.2017. godine, u hotelu Sarajevo realizovan je trening, u okviru programa "Vještine za adolescenciju". Trening je vođen od strane internacionalnog Lions Quest master trenera, a govorilo se o razvoju osnovnih životnih vještina kod učenika, kako bi se uspješno suprostavii porocima: duhan, alkohol i droge.

U radu seminara, aktivno su učestvovale predstavnice naše škole Azra Hadžiahmetović, Alma Baraković I Lejla Imamović.

21.03.2017.

NESEBIČNA PODRŠKA NAŠOJ ŠKOLI NA SVIM POLJIMA OD OPĆINE NOVI GRAD  NA ČELU SA NAČELNIKOM EFENDIĆ SEMIROM  

Dana 21.03.2017. godine članovi sekcije “Civitas” su se najavili kod načelnika Općine  Novi Grad Semira Efendića kako bi u sklopu Projekata Građanin napravili intervju s njim.

“Za razliku od većine načelnika, koji učenike upućuju na određene službe, gospodin Semir Efendić je, zajedno sa učenicima, došao u našu školu, razgovarao sa članovima sekcije Civitas na temu ekološke situacije u našem gradu, a prvenstveno u našoj Općini u cilju sanacije gradske deponije. Kroz ovo druženje podsjetio se svojih đačkih dana sjedeći u klupi, zajedno sa učenicima, što ga i čini posebnim”, rekao je direktor škole Aziz Mulahmetović.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i sekretar Općinskog organa uprave Mersa Kustura prenijeli su informacije i u kratkim crtama upoznali direktora škole oko aktivnosti planirane dogradnje škole i fiskulturne sale.

OBUCIMO RAZLIČITE ČARAPE!

Svake godine 21. marta obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene (različite) čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Na časovima biologije učenici naše škole obilježili su Svjetski dan osoba s Down sindromom / Dan šarenih čarapa.

20.03.2017.

SRETAN VAM PRVI DAN PROLJEĆA!


Danas, u 11 sati i 29 minuta nastupila je proljetna ravnodnevica kada dan i noć jednako traju i nastupa prvi dan proljeća.
08.03.2017.

PROSLAVA 8. MARTA

 

Uz prijatnu atmosferu, uživo muziku, bogat i raznovrstan meni u restoranu “OAZA” upriličena je proslava povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. 

Uz čestitku povodom praznika direktor škole Aziz Mulahmetović ističe:

 “U jedinstvu i kompaktibilnosti je snaga. Ovakvim i sličnim druženjem još smo jedinstveniji i rezultati na svim poljima ne mogu izostati.”

Sretan 8.mart
Dan žena
06.03.2017.

POSJETA MUZEJU SARAJEVSKOG ATENTATA

Članovi historijske sekcije naše škole posjetili su Muzej ˝Sarajevo 1878-1918˝ (Muzej Sarajevskog atentata) i  tom prilikom se upoznali sa zbirkom predmeta iz austrougarskog perioda. Uz predavanja ljubaznog osoblja muzeja, učenici su uživali u novim saznanjima  o prošlosti naše zemlje.

 

04.03.2017.

RADIONICA: OKRUŽENJE KOJE PODSTIČE INDIVIDUALIZIRANO UČENJE

U organizaciji Udruženja “Duga” i uz podršku UNICEF-a kroz projekat “Inkluzivno obrazovanje” završeni su Sajam škola i trodnevna obuka za predavače o modulima u inkluzivnom obrazovanju “Okruženje koje podstiče individualizirano učenje”. Predstavnice i predstavnici 14 škola iz BiH predstavili su svoj dosadašnji rad na stvaranju inkluzivnog okruženja u svojim školama i predstavljanju modela inkluzivne nastavnice i nastavnika u školi. Radionica je trajala od  2. do 4. marta 2017.godine.

Učesnice i učesnici su radili kroz nekoliko tematskih cjelina:

 •  Analiza situacija u kojima djeca i mladi uče;

 • Postavljanje efektnih ciljeva;

 • Prilagođavanje situacija potrebama učenika i

 • Pružanje podrške svim učenicima.

01.03.2017.

Svim građanima BiH upućujemo srdačnu čestitku povodom

01. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

28.02.2017.

OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, historijskim časom, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježje ispred škole, odana je počast poginulim.

U holu škole upriličena je  i svečana akademija. Učenici su se kroz pjesme, recitacije, ples, igrokaze i folklor publici predstavili sa kvalitetnim, raznovrsnim i bogatim kulturno zabavnim programom. Svaka tačka je sa sobom nosila poruku: „ Domovina se srcem izgovara“.

Na kraju, svi prisutni su pozvani na druženje i zakusku  u Bosansku sobu.

27.02.2017.

IZABRAN NABOLJI LIKOVNI RAD POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Stručni aktiv nastavnika historije i Udruženje nastavnika historije Kantona Sarajevo,  organizirali su svečanost u prostorijama Gimnazije Obala.

U svečanom programu učestvovali su učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Programu su pored predstavnika kantonalnih vlasti i predsjednice skupštine KS Ane Babić, prisustvovali i predstavnici naše škole, direktor Aziz Mulahmetović, nastavnica historije Samija Proho i učenica Arijana Kustura.  

Pored svečanog programa, predstavljeni su i najbolji literarni i likovni radovi učenika s natječaja koji je bio raspisan u povodu Dana nezavisnosti.

Nagrada za najbolji likovni rad u kategoriji osnovnih škola pripala je našoj učenici Arijani Kusturi, dok je u kategoriji srednjih škola pripala našoj bivšoj učenici, sada učenici elektrotehničke škole, Nejri Pezo.  

Poslije svečanosti prisutni su položili cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995.

 

21.02.2017.

LUTKARSKA PREDSTAVA ''TITIZ I DŽOMET''

Učenici III i V razreda danas su uživali u lutkarskoj  predstavi "Titiz i Džomet" koja je nastala prema narodnoj priči s prostora Bosne i Hercegovine. Predstavu u trajanju 45 minuta, koja je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, u dramskoj obradi Mirsada Bećirbašića, režirala je Mirela Trepanić. Ivana Vojinović glumi lik Titiza i Princeze, a Adis Omerović Džometa i Đavola. Lutke za predstavu su dizajnirali i izradili Alisa Čajić i Mario Drmać.

Predstava govori o putovanju dva najbolja prijatelja - Titizu (škrtici) i Džometu (darežljivom). Na tom putovanju škrtarenje Titiza dolazi do izražaja i on ostavlja Džometa bez ičega. Džomet ima sreće i zahvaljujući priči koju čuje od Đavola, postaje bogat i ženi Princezu.

Predstava obiluje muzičkim akcentima, koreografijama, komičnim momentima te nosi poruku da ne treba biti škrt, već dijeliti sa drugima, pa će i drugi dijeliti sa tobom.

Predstava je najavljena i za učenike I, II i IV razreda.

18.02.2017.

PONOSNO PROGLAŠAVAMO POBJEDNIKE AKCIJE „SAT KODIRANJA 2016“

U Bosni i Hercegovini u toku Sedmice informatičke edukacije, koja je održana od 05. do 11. decembra 2016. godine, preko 260 škola i nevladinih organizacija učestvovalo u ovoj akciji. Prema statističkim podacima Bosna i Hercegovina je postigla najbolje rezultate u regiji, a u akciji je učestvovalo preko 260 škola i nevladinih organizacija. Nakon analize prikupljenih izvještaja u Satu kodiranja je učestvovalo preko 30 000 učenika širom Bosne i Hercegovine, a učenici naše škole Tarik Ćatić i Emir Ćuprija plasirali su se među 44 najbolja učenika i osvojili vrijedne nagrade.

Više na stranici

http://civilnodrustvo.ba/cpcd/cpcd-novosti/ponosno-progla%C5%A1avamo-pobjednike-akcije-sat-kodiranja-2016/

17.02.2017.

ŠKOLA ALPSKOG SKIJANJA ZA UČENIKE ŠESTOG RAZREDA

Danas je završena petodnevna Škola alpskog skijanja skijanja za učenike šestog razreda naše škole na Igmanu i Bjelašnici. Školu je organizirala Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa JKP ZOI 84 i odvijala se od 13.-17.02.2017. godine za 43 učenika naše škole.

Svi polaznici su uspješno savladali osnovne tehnike alpskog skijanja, a na njihovu veliku radost već trećeg dana obuke svi su samostalno koristili ski liftove. Posljednjeg dana organizirano je završno testiranje, nakon čega su novim skijašima dodijeljene diplome.

Sa polaznicima škole radili su licencirani instruktori, a za sve učenike Općina je osigurala i prijevoz od škole do skijališta, kao i kompletnu skijašku opremu, te korištenje ski liftova i hranu.

16.02.2017.

PLANINARSKE DRUŽINE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Planinarsko sportsko društvo ''Zlatni ljiljan'' iz Sarajeva pokrenulo je pilot projekat ''Planinarske družine u osnovnim i srednjim školama'', koje je odobrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a podršku je dala i Općina Novi Grad Sarajevo, koja je pohvalila inicijativu formiranja Planinarske družine, ali i ponudila finansijsku pomoć. Projekat je podržala i naša škola. U okviru projekta održat ce se 18-20 radionica teorijske obuke kako bi se učenici upoznali sa planom i programom osnovne planinarske škole, njenim ciljevima i zadacima , ali i planinarskim vještinama koje su neophodne za realizaciju planiranih izleta. Nakon uspješno završene planinarske škole polaznici koji uspješno polože test znanja stiču Certifikat o osnovnoj planinarskoj školi.

U petak, 10.02. 2017. i četvrtak, 16.02.2017. godine novoformirana sekcija „Planinarska družina“, koja broji 34 člana, ugostila je članove PSD „Zlatni ljiljan“  koji su prezentirali svoj rad i održali predavanje o historji planinarstva i planinarskoj etici. Učenici su kroz predavanja i radionicu mogli da nauče o počecima planinarstva i alpinizma.

Do sada su održane dvije radionice.

14.02.2017.

ŠKOLA U NOVOM RUHU

Bivši učenici naše škole Š. Ćatić i H. Hodžić posjetili su školu povodom osvježenja školskog stepeništa motivirajućim porukama i promjenom natpisa škole.

Kao pravi ambasadori, uvijek su tu u cilju pomoći,  saradnje i  promovisanja škole. Oni su dokaz da se školsko doba nikada ne zaboravlja i da se i bivši, kao i sadašnji učenici jednako raduju svakoj dobroj promjeni u školi.

13.02.2017.
RADIONICA NA TEMU: „PREZENTACIJA TRADICIONALNIH I STARIH ZANATA“

U ponedjeljak, 13.02.2017.godine u našoj školi, održana je radionica na temu "Prezentacija tradicionalnih i starih zanata", u organizaciji Obrtničke komore Kantona Sarajevo. 
Cilj radionica je očuvanje starih tradicionalnih zanata, narodnih običaja kao i elemenata naše tradicije i kulture.
Prezentaciji su prisustvovali učenici završnog razreda.
Zbog velike zaineteresovanosti učenika za stare zanate kao i mogućnost bavljenja tim poslom, sljedeća radionica zakazana je 14.02.2017. godine.
12.02.2017.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA I SAJAM „NOVE TEHNOLOGIJE U OBRAZOVANJU“

Međunarodna konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“ četvrti put zaredom organizovani su sa ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), podsticanje kretivnosti i inovacije i osavremenjavanja procesa učenja. 

Događaj je održan u Belexpocentru i prostorijama hotela „Holiday Inn“ u Beogradu, od 9. do 11. februara 2017. godine.

Predstavnice naše škole bile su Amela Kazazić, pomoćnica direktora škole i Amila Buljubašić, pedagog.

13.01.2017.

ISPRAĆAJ KOLEGICA U PENZIJU

 

Danas je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je priređen ispraćaj dvije uposlenice  u penziju Hodžić Sabihe i Omerspahić Safije.

Želimo im dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

12.01.2017.

KREATIVNA WEB RADIONICA

U periodu od 04.1. – 12.1. 2017 godine u prostorijama SMART centra (Resurni centra CPCD) održana je Kreativna web radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. 
Cilj radionice je bio upoznavanje učenika sa osnovama programskog jezika HTML-a i WordPress-a, te njihovom primjenom u kreiranju web stranica. Radionicu je realizovao prof. Malik Hodžić koji je od polaznika tražio pozitivnu energiju, osmijeh i malo pažnje na časovima.

Našu školu na radionici je predstavljala učenica devetog razreda Amina Srna.

31.12.2016.

SRETNA NOVA 2017. GODINA!

30.12.2016.

ZIMSKI  BAZAR

U OŠ “Umihana Čuvidina“ 30.12.2016. upriličen je Zimski  Bazar đačkih rukotvorina.

Na Zimskom bazaru bilo za svačiji ukus po nešto. Vatromet boja, veselih srca, novogodišnjih čestitki, prekrasnih ukrasa i predmeta, ali i domaćih kolača i čajeva.

U prazničnoj i prijateljskoj atmosferi uživali su učenici, nastavnici i roditelji.

Atmosfera je bila prekrasna - veseli žamor u holu škole, mali prodavci trude se da prodaju, kupci mjerkaju, zagledaju, ali i kupuju.

Novčana sredstva, koja su prikupljena prodajom nakita, ukrasa, kolača koje su pravili učenici, nastavnici i roditelji bit će usmjerena za pomoć učenicima slabog materijalnog stanja, kao i kupovini nastavnih učila.

„Zadovoljan sam, ponosan i sretan, što divnim  druženjem u Školi pratimo  2016.  i dočekujemo novu 2017. godinu“, riječi su direktora Aziza Mulahmetovića.

28.12.2016.

 

SLATKI PAKETIĆ ZA MOG DRUGA/DRUGARICU 

I ove godine, učenici i nastavnici JU Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ Sarajevo, na vrijeme su krenuli sa pripremama za novogodišnje praznike.

Donacijama preko 400 novogodišnjih paketića vršnjacima u školi, odnosno učenicima slabog materijalnog stanja, pomogli su da barem na trenutak zaborave surovu stvarnost.

Učenici i nastavnici naše škole zajedno sa direktorom  Azizom Mulahmetović, posjetili su i obradovali novogodišnjim paketićima (120) i učenike iz Konjević Polja. Manifestacija  podjele novogodišnjih paketića, upriličena je uz prigodnan  kulturno-zabavni program, koji su izveli naši učenici.

Pored  humane akcije Djeci Konjević Polja, paketići su darivani i vršnjacima iz:

·         Osnovne škole „Ustikolina“ Ustikolina,

·         Osnovne škole “Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača,

·         Osnovne škole „Mak Dizdar“ Vitkovići,

·         Djeci povratnika  iz Strgačine – Rudo.

 
25.12.2016.

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želimo sretan i blagoslovljen Božić.

22.12.2016.

POSJETA 12. ZIMSKOM SALONU KNJIGE I UČEŠĆE NA MANIFESTACIJI "SELAM, YA RESULALLAH"

Članovi novinarske sekcije posjetili 12. Zimski salon knjige u galeriji Collegium Artisticum. U dobroj ponudi sajma pronašli su tražene naslove .

Isti dan sa gosp. Azizom Mulahmetovićem, direktorom škole i bibliotekarkom Edinom Tvrtković prisustvovali su manifestaciji Sellam, ya Resulallah, koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, gdje je upriličeno druženje sa polaznicima nastavnog predmeta Islamska vjeronauka, Osnovnih i Srednjih škola KS, pod radnim naslovom "Mladi o Poslaniku",gdje se je predstavila i naša Škola.

Učenici koji su učestvovali su Halima Alibegović, Amila Kosovac, Šejla Polumenta, Nedžma Hamidović,  i Elvin Išerić.

ODRŽANO PREDAVANJE O MEĐUVRŠNJAČKOM NASILJU

Policijski službenici 3. Policijske uprave Novi Grad održali su informativno-edukativno predavanje s temom „Međuvršnjačko nasilje“. Predavanju su prisustvovala dva odjeljenja VIII razreda (VIII-4 i VIII-5)  i jedno odjeljenje VII razreda (VII-1). Učenici su upoznati  s definicijom nasilja,  vrstama nasilja, sukobima, žrtvama i cyber nasiljem, Zbog sve većeg korištenja Interneta, posebno  društvenih mreža, učenicima je skrenuta pažnja na opasnosti koje „vrebaju“ na Internetu, a posebno zbog ustupanja fotografija i svojih ličnih podataka koji su tada dostupni svima, upozoreni su da ne otkrivaju svoju šifru prijateljima, te da je vrlo važno pridržavati se pravila ponašanja na Internetu.   

16.12.2016.

DJECA – STUBOVI SVIJETA      

Pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova i Udruženja „DJECA – STUBOVI SVIJETA“, dana 16.12.2016. godine, u sali Parlamentarene skupštine BiH, predstavnici VIII-ih razreda OŠ “Umihana Čuvidina“, prisustvovali su tribini „Ja učenik, moj korak u Evropsku Uniju“, u skopu projekta “ETIKA U FILOZOFIJI ŽIVLJENJA”. Učesnici su bili učenici i pedagozi osnovnih škola Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Učenici su imali priliku iznijeti svoje mišljenje, stavove i prijedloge na koji način mogu raditi na poboljšanju obrazovanja, te na koji način kao mladi članovi mogu sudjelovati u razvoju naše zemlje.

Najvažniji zaključak je da je Projekat ”ETIKA U FILOZOFIJI ŽIVLJENJA, BORBA ZA ČOVJEKA U LJUDSKOM BIĆU” preventiva svih preventiva.

 

OBUKA ZA MASTER TRENERE /MENTORE U IMPLEMENTACIJI DEFINIRANIH ISHODA UČENJA U JEZICKO-KOMUNIKACIJSKOM PODRUČJU – četvrta faza

 Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa nevladinom organizacijom Save the Children je u periodu od 12.12. 2016. do 16.12.2016. godine organizovalo posljednju, četvrtu radionicu  s ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja u BiH i usklađenost sa praksama u 21. vijeku. Stručnom usavršavanju iz oblasti implementacije definiranih ishoda učenja u jezičko-komunikacijskom području,  prisustvovala je nastavnica  razredne nastave, Sabina Alilović  i nastavnik  iz predmeta  Bosanski, hrvatski  i srpski  jezik i književnost, Ramiz Dedić.

13.12.2016

OKRUGLI STO

 

U Centru za edukaciju i razvoj nastavnih tehnologija održan je Okrugli sto u sklopu aktivnosti izrade Strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju sa sedmogodišnjim planom implementacije u Kantonu Sarajevo. Okruglom stolu prisustvovali su Azra Hadžiahmetović, pedagogica škole,  Nermina Hardaga  i Elmir Imamović, nastavnici razredne nastave.

10.12.2016.

ŠKOLA PLIVANJA ZA OSNOVCE SA PODRUČJA OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

Danas je u Olimpijskom bazenu uspješno završen ciklus Škole plivanja za učenike IV razreda naše škole koji je realizovan zahvaljujući podršci Općine Novi Grad Sarajevo.

09.12.2016.

NAGRADA ZA UČENIKA  GEGIĆ HUSEINA

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ministar Elvir Kazazović uručio je danas prigodne poklone  učenicima osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo koji su se istakli svojim zalaganjima u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, promociji škola kao i u realizaciji različitih projekata.

Čestitke učeniku Gegić Huseinu, ambasadoru naše škole.

 
 
SAT KODIRANJA

U periodu od 05.12. – 09.12. učenici naše škole su učestvovali u najvećem svjetskom edukativnom događaju Hour of Code – Sat kodiranja. Osnovni cilj ovog događaja je da učenici svih uzrasta na kreativan i zabavan način razvijaju različit načini mišljenja i rješavanja problema za što bolji uspjeh u digitalnom svijetu. Bitno je upaliti iskru kreativnosti na zabavan način i probuditi male inovatore.
Edukativne časove sata kodiranja su vodili nastavnici Informatike u našoj školi: Elma Botulja, Senad Fejzić i Indira Osmanović.

U sklopu ovog edukativnog događaja na nivou naše škole je pokrenuto likovno takmičenje pod nazivom „Sat kodiranja“.

06.12.2016.

POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

Učenici V razreda u pratnji nastavnika posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Pogledali su eksponate u svim odjeljenjima muzeja, raznovrsnu zbirku minerala i ruda koje se nalaze u Zemaljskom muzeju, primjere bosanskohercegovačkih šuma, kao i veoma rijetke i izumrle vrste životinja. Učenici su uživali u posjeti i svoje fotografije podijelili sa nama.

01.12.2016.

IZBOR NAJIZVRSNIJEG UČENIKA NAŠE ŠKOLE

Na osnovu dopisa poslanog iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Nastavničko vijeće JU OŠ "Umihana Čuvidina" Sarajevo, na prijedlog direktora škole Mulahmetović Aziza, izabralo je učenika Gegić Huseina kao najizvrsnijeg učenika naše škole.

Husein Gegić učenik je IX-5 razreda JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo. Kroz cijelo školovanje odličan je učenik sa prosjekom ocjena 5,00. Ovaj svestrani učenik, član je više školskih sekcija.

Pored odličnog uspjeha koje postiže u školi, Husein trenira dva borilačka sporta, JUDO i HRVANJE. Judom se bavi od svoje četvrte godine, a hrvanje od desete godine života.

Član je Hrvačkog kluba „Bosna“ i član Hrvačke Reprezentacije Bosne i Hercegovine u kategoriji – dječaci/kadeti, na osnovu čega stekao pravo na status „PERSPEKTIVNOG sportiste Kantona Sarajevo“.

DRŽAVNI je PRVAK iz hrvanja.

Osvajao je i osvaja medalje na međunarodnim, državnim, kantonalnim i drugim takmičenjima.

Na manifestaciji 69. izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa BiH za 2013. godinu koja je održana 23.01.2014. godine u Narodnom pozorištu u organizaciji Sportskog saveza BiHHusein Gegić proglašen  je „SPORTSKOM NADOM”.

Na Izboru sportiste Kantona Sarajevo za 2013. godinu, 27.03.2014. godine, u organizaciji Sportskog saveza Kantona Sarajevo,  proglašen je za NAJPERSPEKTIVNIJEG SPORTISTU U KS za 2013. godinu u kategoriji hrvanje.

Gegić Husein, osim što  postiže izuzetne rezultate u učenju i sportu, on je i najbolji ambasador naše škole i Bosne i Hercegovine.


Njegovi najveći uspjesi su:

 • 1. mjesto na Prvenstvu države 2013. godine iz Juda

 • 1. mjesto na Božičnom turniru u Zagrebu na kojem učestvuje više od 10 zemalja iz hrvanja

 • 1. mjesto na hrvačkom turniru u Slatini

 • 1. mjesto na Međunarodnom hrvačkom turniru u Slovačkoj

 • 1. mjesto na Međunarodnom hrvačkom turniru u Sarajevu

 • 1. mjesto na Međunarodnom turniru „Hrvački kup grada Sarajeva” u Sarajevu.

 • 2. mjesto Međunarodnom Judo turniru u  Makarskoj

 • 2. mjesto na Međunarodnom hrvačkom turniru u Petrinji

 • 2. mjesto na Međunarodnom hrvačkom turniru u Bugarskoj

 • Dva puta učestvovao i na Balkanskom prvenstvu.

 • U 2017. godini učestvovat će na Evropskom hrvačkom prvenstvu za kadete.

   
01.12.2016.

PREDAVANJE ZA RODITELJE

Predsjednica Skupštine Udruženja za potporu djeci i roditeljima i predstavnica SOS Dječijeg sela mr.sci. Dževida Sulejmanović u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo, održali su predavanje, u prostorijama naše škole, za roditelje učenika prvih razreda na temu: „Teškoće izgovora glasova“.

    Roditelji su upoznati sa govorom, razvojom govora, njegovom značaju i o teškoćama u razvoju govora i teškoćama  u razvoju jezika. Predstavljene su im glavne karakteristike i faze u govoru. Nakon toga su roditelji dobili smjernice i upute kako i na koji način raditi sa svojom djecom, te su također dobili materijale sa vježbama koje mogu primjenivati i koje trebaju vježbati sa svojom djecom.

OBUKA ZA MASTER TRENERE /MENTORE U IMPLEMENTACIJI DEFINIRANIH ISHODA UČENJA U JEZICKO-KOMUNIKACIJSKOM PODRUČJU – treća faza

 

Treća faza provedbe projekta obuke za master trenere /mentore u implementaciji definiranih ishoda učenja u jezicko-komunikacijskom području iz oblasti obrazovanja o primjeni Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa (ZJNPP) za bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, uspješno je realizvana u periodu od 28. 11. do 01. 12. 2016. godine kojoj su prisustvovali predstavnici naše škole Ramiz Dedić, nastavnik B/H/S jezika i književnosti i Sabina Alilović, nastavnica razredne nastave.

29.11.2016.

POSJETA  HISTORIJSKOM MUZEJU

Članovi geografske sekcije, historijske baštine i kulturne baštine naših naroda sa svojim nastavnicama posjetili su Historijski muzej. Tom prilikom su vidjeli zanimljive postavke iz Drugog svjetskog rata i rata u Bosni i Hercegovini od 1992.-1995.god., te se na taj način pobliže upoznali sa životom ljudi u tom periodu.

 
25.11.2016.
Svim građanima Bosne i Hercegovine
čestitamo 25. novembar,
Dan državnosti.
24.11.2016.

OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, učenici i nastavnici naše škole pripremili su prigodan kulturno-umjetnički program. Pjesmom, glumom, plesom, recitacijom i igrom ukazali su na značaj ovog praznika. U programu je učestvovalo mnogo učenika, koji su s ponosom govorili o svojoj domovini.

 

XII MANIFESTACIJA „ZNANJEM GRADI BOSNU I HERCEGOVINU“

U četvrtak, 24.11.2016. godine u Perzijsko-Bosanskom koledžu oragnizovano je takmičenje "Znanjem gradi Bosnu i Hercegovinu" povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Takmičenje je obuhvatalo nastavne predmete: BHS jezik i književnost, engleski jezik i matematika. Ekipu naše škole činili su učenici: Čalija Nirmela, Alibegović Halima, Baručija Ajdin, Šabanović Samed, Kalabušić Ramina i Ombaša Arnela. Naši učenici su ostvarili odlične rezultate na ovom takmičenju, te su na dostojan način predstavili našu školu. Učenici su na takmičenje išli u pratnji nastavnice matematike Sofić Maličević Mirzete i nastavnice engleskog jezika Sabljica Izete. Čestitamo učenicima na dobrim rezultatima. Nadamo se da će rezulati na takmičenjima koja slijede biti još bolji. Na ovogodišnjem takmičenju učenika završnih razreda osnovnih škola učestvovalo je 220 učenika iz 40 škola – iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine. Osim takmičenja za učenike, održane su i kulturno-umjetničke priredbe povodom svečanog otvaranja manifestacije i Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kao i ona povodom proglašenja najboljih, a za nastavnike organiziran je stručni seminar.

19.11.2016.

PSIHOLOŠKO OBRAZOVANJE NASTAVNIKA IZ OSNOVNIH ŠKOLA: JAČANJE NASTAVNIČKIH KOMPETENCIJA

U sklopu edukacije „Psihološko obrazovanje nastavnika iz osnovnih škola: jačanje nastavničkih kompetencija“, dr. Amela Dautbegović održala je dana 19.11. 2016. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu, predavanje na temu „Socijalna i emocionalna prilagodba učenika u školskom kontekstu“.

     Tema predavanja obuhvatala je saznanja o osnovnim obilježjima anksioznosti, ispitne anksioznosti te depresivnih i psihosomatskih reakcija kod djece i adolescenata. Na osnovu istraživanja koja su vršena na našem području, a i teorijskih perspektiva,  prikazane su negativne posljedice i potencijalni rizici koja ova stanja mogu imati kada je u pitanju mentalno zdravlje djece i adolescenata, te njihovo uspješno prilagođavanje školskim zahtjevima.

    U završnom dijelu navedene su smjernice za poboljšanje postojećeg sistema obrazovanja te stvaranje pozitivne školske klime, a sve s ciljem uspješnije prilagodbe učenika, te općenito unapređenje kvalitete života djece i adolescenata.

Edukaciji su prisustvovale predstavnice naše škole Amila Buljubašić i Kadrija Vejselović.

18.11.2016.
 

POSJETA POZORIŠTU MLADIH 

U petak, 18.11.2016. godine, učenici V-2, 7-2, 7-4 i 9-5 zajedno sa svojim razrednicama i učiteljicom  posjetili su Pozorište mladih Sarajevo i uživali u produkciji novog mjuzikla za sve generacije - KRALJ LAV po uzoru na najveće Diznijevo animirano filmsko ostvarenje originalnog naslova THE LION KING. Radnja je bazirana na scenariju filma iz 1994. godine. Redatelji originalne filmske verzije su Roger Allers i Rob Minkoff, scenaristi Irene Mecchi, Jonathan Roberts i Linda Woolverton dok muziku i songove za film potpisuju slavni Elton John i Hans Zimmer.

16.11.2016.

POSJETA TVORNICI PAŠTETE ARGETA

Četiri odjeljenja drugog razreda podijeljeni u dvije grupe posjetili su 15. i 16.11.2016. godine tvornicu „Argeta“ u Hadžićima i upoznali sa procesom proizvodnje popularne paštete. Prošli su kroz pogone tvornice u kojima nastaje i od ljubaznog osoblja su čuli priču o proizvodnji. Cilj posjete bio je da učenici vide proces proizvodnje paštete, mašine pomoću kojih se to radi, način na koji se pašteta pravi, kao i sami izgled tvornice. Tvornica je opremljena najnovijom opremom, najsavremenijom tehnologijom koja omogućava ekološku proizvodnju bez zagađenja životne okoline.

Učenici i njihovi učitelji zahvalili su se ljubaznom osoblju na ukazanoj prilici za posjetu, gostoprimstvu i donaciji koja je smanjila troškove prevoza do tvornice.

 
 
 

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan tolerancije koja podrazumijeva poštivanje različitosti. Povodom toga, članovi likovne sekcije, izložbom likovnih radova, obilježili su ovaj značajni dan.

 
12.11.2016.

KONFERENCIJA DEVOXX4KIDS 

Konferencija Devoxx4kids je održana 12. novembra u Sarajevu u Networks centru i predstavljala je prvu konferenciju ove vrste u regiji. Konferencija je bila namijenjena učenicima 6. i 7. razreda osnovne škole gdje su učenici imali priliku da se kroz igru pobliže upoznaju sa osnovama programiranja, robotike i elektronike. Učestvovali su učenici 6. i 7. razreda osnovne škole sa područja Kantona Sarajevo. Na konferenciji našu školu su predstavljali učenici sedmog razreda: Salem Mujkić, Herak Alina i Ćatić Tarik. Cilj radionice je bio da u paru sa učenikom iz neke druge škole kreiraju svoju igricu.

UNICEF OBUKA ZA PREDAVAČE, MODULI O INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU

Inkluzivno obrazovanje: Zajednički rad na stvaranju inkluzivnih škola

UNICEF-ov projekat u oblasti unapređenja inkluzivnog obrazovanja održan je realizacijom obuke za predavače u periodu od 10. do 12. 11. 2016. godine u Tesliću.

Teme obrađene na ovoj obuci su:

·         Korištenje komunikacije za uspostavljanje radnih odnosa

·         Razumijevanje ograničenja učenja

·         Saradnja na prevazilaženju ograničenja učenja

·         Stvaranje timova i koalicija za inkluziju

Direktor Aziz Mulahmetović sa timom nastavnika škole prisustvovali su na obuci trenera za Inkluzivno obrazovanje.

OBUKA ZA MASTER TRENERE /MENTORE U IMPLEMENTACIJI DEFINIRANIH ISHODA UČENJA U JEZICKO-KOMUNIKACIJSKOM PODRUČJU – druga faza

Druga faza provedbe projekta obuke za master trenere /mentore u implementaciji definiranih ishoda učenja u jezicko-komunikacijskom području iz oblasti obrazovanja o primjeni Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa (ZJNPP) za bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, realizvana je u periodu od 09. do 12. 11. 2016. godine kojoj su prisustvovali predstavnici naše škole Ramiz Dedić, nastavnik B/H/S jezika i književnosti i Sabina Alilović, nastavnica razredne nastave.

11.11.2016.

ŠKOLA PLIVANJA

Prva grupa učenika četvrtog razreda naše škole u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Javnim preduzećem „Olimpijski bazen Otoka” realizirala je projekat škole plivanja u periodu od 31.10. do 11.11.2016 godine. Obuka je trajala deset dana, a na samom početku obuke instruktori, koji rade sa djecom najprije su obavili testiranje učenika kako bi utvrdili početno stanje. Nakon završene obuke izvršili su finalno testiranje s ciljem mjerenja postignutih rezultata kod svakog učenika posebno.

Drugi ciklus obuke za drugu grupu učenika naše škole počinje 28.11.2016. godine.

9.11.2016.

CPCD - INOVACIJE U NASTAVI INFORMATIKE

U sali SMART Resursnog centra u organizaciji Centra za promociju civilnog društva, realizovana je edukacija nastavnika i profesora  na temu "Inovacije u nastavi informatike: Inovativna nastava uz korištenje besplatnih alata za škole". Učesnici edukacije su upoznati sa inovativnim metodama podučavanja gradiva informatike u nastavi, te su im predstavljena dosadašnja iskustva i besplatni alati za unapređenje nastave informatike (online alati, kao i rješenja za bolju produktivnost). Predstavljane su mogućnosti alata za online testove, video kanal, web bazirano programiranje, kako kreirati svoj blog i dijeliti nastavne materijale sa učenicima i kolegama. Predstavnica naše škole bila je Mudželet Nermina, profesorica razredne nastave.

8.11.2016.

4. MEMORIJALNI TURNIR U ODBOJCI I NOGOMETU ZA DJEVOJČICE I DJEČAKE

Povodom pogibije učiteljice Fatime Gunić i učenika Adisa Mujala, Feđe Salkića i Vedada Mujkanovića u JU OŠ „Fatima Gunić“,  07. i 08.11.2016. godine u sportskoj sali održan je 4. Memorijalni turnir u odbojci i nogometu za djevojčice i dječake.  Učenici naše škole osvojili su 3.mjesto u nogometu. Čestitamo!

5.11.2016.

TAKMIČENJE CRVENI KRIŽ

U organizaciji Crvenog križa Općine Novi Grad Sarajevo, u prostorijama naše škole, u subotu 5.11.2016. godine sa početkom u 11 sati, održano je 20. Općinsko takmičenje za učenike osnovnih škola iz programa "Upozoravanje na opasnost od mina". Na takmičenju su učestvovali učenici sedmih razreda iz 14 osnovnih škola sa područja Općine Novi Grad. 

Prva tri mjesta osvojili su učenici OŠ "Behaudin Selmanović", OŠ "Osman Nakaš“ i OŠ " Fatima Gunić". Takmičenje je imalo za cilj provjeru osposobljenosti učenika osnovnih škola iz oblasti znanja iz programa "Upozoravanje na opasnost od mina" i zaštiti od mina i NUS-a.

 

30.10.2016.

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE BITKE NA DUJMOVSKIM BRDIMA

Članovi historijske sekcije, u pratnji nastavnice Senade Jusić, zajedno sa učenicima ostalih novogradskih škola prisustvovali su obilježavanju godišnjice bitke na Dujmovskim brdima.

Cilj ovog obilježavanja je njegovanje tradicije odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Organizator obilježavanja godišnjice je Udruženje "Druga viteška“ Novi Grad Sarajevo.

29.10.2016.

POSJETA POZORIŠTU MLADIH

U petak, 29.10.2016. godine, učenici naše škole i članovi sekcije Hor i orkestar, zajedno sa svojim nastavnicama posjetili su Pozorište mladih Sarajevo i uživali u produkciji novog mjuzikla za sve generacije - KRALJ LAV po uzoru na najveće Diznijevo animirano filmsko ostvarenje originalnog naslova THE LION KING. Radnja je bazirana na scenariju filma iz 1994. godine. Redatelji originalne filmske verzije su Roger Allers i Rob Minkoff, scenaristi Irene Mecchi, Jonathan Roberts i Linda Woolverton dok muziku i songove za film potpisuju slavni Elton John i Hans Zimmer.

24.-27.10.2016.

OBUKA ZA MASTER TRENERE /MENTORE U IMPLEMENTACIJI DEFINIRANIH ISHODA UČENJA U JEZICKO-KOMUNIKACIJSKOM PODRUČJU

Inovativna nastava zasnovana na primjeni ishoda učenja u oblasti jezičko-komunikacijskog područja metodički će se uvoditi na području Sarajevskog kantona u periodu od 2016. do 2018.godine. Prva faza provedbe ovog projekta počela je 24.10.2016. godine u Sarajevu obukom za 148 profesionalaca iz oblasti obrazovanja o primjeni Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa (ZJNPP) za bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik.

Cilj ovog projekta je obezbijediti jednak pristup kvalitetnom, sveobuhvatnom i održivom predškolskom i osnovnom obrazovanju djeci u BiH.

Obuci za trenere u trajanju od 4 dana prisustvovali su i predstavnici naše škole Ramiz Dedić, nastavnik B/H/S jezika i književnosti i Sabina Alilović, nastavnica razredne nastave.

18.10.2016.

SPORTISTI IZ NAŠE ŠKOLE

U Zenici, 08.i 09.10.2016. godine je odigran turnir Masters 2016 za teniserke do 12 godina na kojem je  naša učenica  SUANA TUCAKOVIĆ osvojila 1.mjesto. Čestitamo!

17.10.2016.

IZLOŽBA UMJETNIČKIH RADOVA UČENIKA SARAJEVSKIH OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorena je izložba likovnih radova učenika i učenica sarajevskih osnovnih škola u okviru manifestacije Dani Matice Hrvatske u Sarajevu. Odabrani su i nagrađeni najbolji likovni radovi učenika osnovnih škola koji su poslali svoje radove u prethodnoj školskoj godini. Iz naše škole nagrađene su učenice Nirmela Čalija i Arijana Kustura. Čestitamo!

14.10.2016.

POSJETA HISTORIJSKOM MUZEJU

Dana, 14.10.2016. godine članovi historijske sekcije u pratnji nastavnice Senade Jusić posjetili su  Historijski muzej pri čemu su bili u mogućnosti da pogledaju nekoliko postavljenih postavki:

Stalne postavke: „Opkoljeno Sarajevo“, „15 godina Jima Marshalla“, „Otvoreni depo“, Gostujuću izložbu amaterskih slikara, Arhitektonski idejni prikaz makete muzeja u budućnosti i  izložbu pod nazivom „Dostojanstveni rad“.

11.10.2016.

JESENJI KROS ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA KANTONA SARAJEVO

Članovi sekcije atletika nastupili na jesenjem krosu Kantona Sarajevo 11.10.2016. godine.

Ekipa  djevojčica VI i VII razred - 600 m osvojila je 2. mjesto, dok je ekipa dječaka VI i VII razred - 800 m osvjila 3. mjesto. Učenica Arijana Kustura u kasifikaciji VIII i IX razreda - 800 metara u pojedinačnom plasmanu osvojila 4. mjesto.

Čestitke učenicama I učenicima, kao i nastavnici Jasmini Slatina Sućeska koja je bila vođa ekipe.

07.10.2016.

SUSRETI AIDA KORJENIĆ

Povodom Dana učitelja, u petak, 07.10.2016. godine, održani su  četvrti po redu „Susreti Aida Korjenić“. Znanje, iskustvo, mladost, entuzijazam, mukotrpan rad i umijeće učitelja koji su izlagali, ispunili su kongresnu salu u hotelu Terme na Ilidži. Nastavnice Sabina Alilović i Admira Katana prisustvovale su ovom događaju.

05.10.2016.

DAN UČITELJA

Uloga učitelja je iznimno važna u životima  djece. Učitelji su njihovo ogledalo. Uz veliku zahvalnost za strpljenje i ljubav koju pružaju svojim učenicima, svim učiteljima želimo sretan Dan učitelja.

Druženjem i sportskim aktivnostima u našoj školi danas je obilježen ovaj, za nas, veoma važan dan.

DONACIJA ZA OŠ „UMIHANA ČUVIDINA“

Dugogodišnji donator, humanista i prijateli škole, naša bivša učenica Berina Jaganjac, zajedno sa svojom porodicom Polimac, u svojim aktivnostima nikada ne zaboravlja školu i nastavnike. Hvala od srca. Želimo im puno uspjeha i sreće na svim životnim poljima.

04.10.2016.

SEMINAR NA TEMU „EDUKACIJA I REHABILITACIJA OSOBA S RAZVOJNIM TEŠKOĆAMA“

Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo i  Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo,  u okviru manifestacije  „Dječija nedjelja“ u Kantonu Sarajevo organizovali su seminar na temu „Edukacija i rehabilitacija osoba s razvojnim teškoćama“.

Pet predstavnica naše škole  prisustvovale su ovom seminaru.

   
03.10.2016.

ELEKTRONSKA UČIONICA

U svrhu realizacije projekta „Elektronska učionica“, izvršena je primopredaja opreme između škole i tehničkog implementatora projekta, članovi Komisije za elektronske učionice prisustvovali su edukaciji za rad sa elektronskim učionicama i pripremili učitelje za realizaciju Nastavnog plana i programa iz predmeta informatika za prvi razred osnovne škole.

01.10.2016.

DJEČIJA NEDJELJA

Prva sedmica oktobra u svijetu se obilježava kao Dječija nedjelja. Dječija nedjelja je prilika da kroz dodatne aktivnosti i odjeljenjske zajednice ukažemo na važnost prepoznavanja interesa svakog djeteta u cilju adekvatnog reagovanja. I ove godine, članovi likovne sekcije obilježili su ovu značajnu sedmicu izložbom likovnih radova na temu „Prijateljstvo“.

30.09.2016.
   

POKLON – PAKETIĆI OD OPĆINE NOVI GRAD

Općina Novi Grad Sarajevo danas je obradovala osamdeset naših učenika poklon - paketićima sa kompletima školskog pribora. Njihovi osmijesi govore koliko su sretni i zahvalni na poklonu!

IZLET U REKREACIONI CENTAR "SAFET ZAJKO"


Učenici 3. razreda u pratnji svojih učitelja i nekoliko roditelja posjetili su Sportsko-rekreacioni centar "Safet Zajko" i realizovali planirani izlet.
29.09.2016.

OKRUGLI STO NA TEMU POTREBA DJECE U LOKALNOJ ZAJEDNICI

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje, Udruženje “Naša djeca” Sarajevo u saradnji sa općinom Novi Grad Sarajevo, a uz podršku Save the Children kancelarije za sjeverozapadni Balkan, organizovalo je prezentaciju rezultata istraživanja potreba djece u lokalnoj zajednici u okviru projekta “Ulaganje u djecu” – “Grad po mjeri djeteta”. Istraživanje potreba djece u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture i sporta realizirano je u maju i junu 2016. godine od strane Dječijeg parlamenta i odraslih. U njemu je učestvovalo 121 dijete, 14 roditelja, 7 institucija sa područja Općine koje se bave pitanjima djece i 2 nevladine organizacije.

Okruglom stolu prisustvovali su i naši učenici, predstavnici Vijeća učenika zajedno sa pedagogom.

28.09.2016.

KONFERENCIJA O STANJU I PREVENCIJI KORUPCIJE U OBRAZOVNOM SEKTORU U BIH

Konferencija o stanju i prevenciji korupcije u obrazovnom sektoru u BiH u okviru projekta “Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost” koji finansira Evropska unija organizovana je u srijedu, 28. septembra 2016. godine u Hotelu Hollywood na Ilidži. Konferencija je okupila veliki broj učesnika, predstavnika obrazovnih institucija i agencija, nastavnika i direktora škola kao i predstavnika civilnog društva i medija  koji su diskutovali o stanju korupcije u obrazovanju u BiH kao i progamima mjera za prevenciju korupcije u obrazovanju.

Direktor škole Aziz Mulahmetović i nastavnica Dženana Pačavar prisustvovali su ovoj konfernenciji, na kojoj je više od 100 učenika iz 60 škola iz BiH predstavilo projekte  iz oblasti  antikorupcije i humanitarnog rada.

DRUŽENJE S POLICIJOM

Policijski službenici PU Novi Grad Sarajevo su posjetili našu školu i družili se sa đacima prvacima. Učenicima je objašnjen djelokrug rada policije. Kroz druženje s policijom učenici su saznali puno korisnih informacija o zanimanju policajac, ponovili su znakove, šta semafor znači u saobraćaju, razmijenili dosadašnja iskustva pri prelasku ulice, a naši su prvačići pokazali zavidno poznavanje pravila u saobraćaju.

26.09.2016.

EVROPSKI DAN STRANIH JEZIKA

Na inicijativu Vijeća Europe, Strasbourg, Europski dan jezika obilježava se svake godine od 26. septembra 2001. godine

Aktiv stranih jezika je Evropski dan stranih jezika obilježio kroz niz aktivnosti, pjevanje, glumu, recitovanje. Učenici su primjenili stečeno znanje, odnosno stepen usvojenog vokabulara kroz snalaženje u svakodnevnim situacijama na stranom jeziku. "U restoranu", "U posjeti

kod prijatelja koji je bolestan", " Kupovina na pijaci", samo su neki detalji sa održanih časova povodom obilježavanja Evropskog dana stranih jezika, kao i drugih aktivnosti posvećenih istom. 

Učenici su ovdje pokazali određene vještine komunikacije. To je u suštini najkopleksniji stepen znanja i krajnji cilj učenja stranih jezika - sporazumjeti se na stranom jeziku.

Na kraju ovog dana njegovu važnost smo krunisali Sacher tortom koja je porijeklom iz jedne strane države - Austrije i nagradili se za nas trud povodom obilježavanja ovog bitnog datuma.

 

23.09.2016.

DAN MJESNE ZAJEDNICE „ALIPAŠIN MOST I“

Povodom Dana mjesne zajednice „Alipašin Most I“ položeno je cvijeće na spomen-obilježje ispred Osnove škole „Umihana Čuvidina“ i spomen-obilježje Smailu Šikalu. Svečanost povodom ovog značajnog dana uveličali su i učenici naše škole, koji su pripremili prigodan program za ovaj događaj. Tom prilikom uručena je i zahvalnica direktoru škole za značajan doprinos u radu i saradnji sa mjesnom zajednicom i realizaciji brojnih projekata.

22.09.2016.

 

OSMI POHOD – MARŠ  „STAZAMA DRUGE VITEŠKE BRIGADE“

Povodom obilježavanja 24. godišnjice formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 8. godišnjice Udruženja, učenici novogradskih škola položili su cvijeće na spomen-obilježje ispred naše škole i odale počast poginulim borcima. Zajedno sa svojim nastavnicima išli su u tradicionalni pohod – Marš „Stazama Druge viteške brigade“ na Švabino Brdo. Historijski čas održao im je nosioc najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Nedžad Bublin – Čupo, govoreći o ratnom putu i herojskim podvizima pripadnika Armije RBiH .

.

21.09.2016.

24.GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

Historijskim časom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ obilježena je 24. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 8. godišnjice Udruženja.  Povodom tog obilježavanja, na stadionu „Braća Kadić“, Boljakov Potok održan je osmi tradicionalni malonogometni turnir „Memorijal 2. viteška brigada“ u kojem su uzeli učešće učenici VII razeda naše škole.

19.09.2016.

EKSKURZIJA – PETI  DAN

Peti dan ekskurzije je ujedno i zadnji dan. Nakon doručka slijedilo je kupanje, šetnja, te vožnja brodicom. Poslije ručka krenuli su za Sarajevo, uz obilazak starog srednjovjekovnog bosanskog grada Počitelja, a zatim i izvora Bune i tekije u Blagaju.

Učenici i nastavnici vratili su se tužni što je došao kraj ekskurziji, ali sretni i zadovoljni jer je bilo lijepo!

18.09.2016.

EKSKURZIJA – ČETVRTI  DAN

DAN SPORTSKIH AKTIVNOSTI

enici i nastavnici, na čelu sa direktorom škole, na sportskim terenima hotela održali su sportske aktivnosti -  plivanje, košarka, nogomet, odbojka, stolni tenis, pri čemu su naši učenici prvu nogometnu utakmicu odigrali s učenicima Pete gimnazije Sarajevo. U večernjim satima opustili su se u diskoteci uz muziku, ples i podjelu diploma za najduhovitije, najsimpatičnije, najzanimljivije, ... talente.

17.09.2016.

EKSKURZIJA – TREĆI DAN

 DAN SKOKOVA

 

Volimo - plažu, sunce i more! ♥

Fotografije govore više od 1000 riječi!
16.09.2016.

EKSKURZIJA – DRUGI DAN

 

Drugog dana na ekskurziji, učenici su išli u obilazak kulturno-historijskih znamenitosti Dubrovnika, posebno starog dijela grada. Po povratku u Neum organizirana je šetnja kroz ovaj bosanskohercegovački primorski gradić i upoznavanje sa znamenitostima ovog mjesta. U večernjim satima organizovana je zabava u prostorijama hotela.

15.09.2016.

EKSKURZIJA – PRVI DAN

 

Učenici završnog razreda, u pratnji razrednika i direktora škole, jutros su otputovali na petodnevnu ekskurziju. Posjetili su spomen kompleks „Bitka na Neretvi u Jablanici“, te stari dio grada Mostara.

U poslijepodnevnim satima nastavili su putovanje prema Neumu. Kako su proveli prvi dan ekskurzije pogledajte na fotografijama.

MANIFESTACIJA „PRVAČIĆI SRETNO“

 

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je školske 2016/17. godine na sporskom terenu Centra „Safet Zajko“  organizirala dječiju manifestaciju „Prvačići sretno“ za 1.200 polaznika prvog razreda novogradskih osnovnih škola. Prvačićima su podijeljeni poklon-paketići sa školskim priborom, koje je obezbijedila Općina Novi Grad Sarajevo. Uživali su, zajedno sa svojim roditeljima i učiteljima,  u prigodanom programu uz omiljene likove iz crtanih filmova Maša, Medo, Pčelica Maja, Pony i  Angry Birds. Na priloženim fotografijama vide se njihovi zadovoljni i sretni osmijesi.

16.08.2016.
UNICEF OBUKA ZA PREDAVAČE, MODULI O INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU
Inkluzivno obrazovanje: Vizija, teorija i koncepti

Direktor Aziz Mulahmetović sa timom nastavnika škole na obuci trenera za Inkluzivno obrazovanje koji se održava na Jahorini, u hotelu Vučko od 16.-19.08. 2016. godine.


05. april 2016.

UPRAVLJANJE PROMJENAMA U SAVREMENOM ODGOJU I OBRAZOVANJU

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa Udruženjem „Duga“, a uz podršku „Light for the World“, realizira projekat „Civilno društvo za inkluzivno obrazovanje“ čiji je i specifičan cilj podizanje stručnih kompetencija nastavnika i roditelja u pogledu promjena u savremenom odgoju i obrazovanju.

U utorak, 05.04.2016. godine, od 17,00 do 19,30 sati , u prostorijama naše škole,  prof.dr. Kasim Tatić realizovao je predavnje  za nastavnike i roditelje na temu „Komunikacija i  Whole Brain Teaching u suvremenom odgoju i obrazovanju“.

Nastavnici i roditelji su uživali slušajući predavanje i zahvalili su se gostima,  predavaču prof.dr. Tatić Kasimu i predstavnicama Udruženja „Duga“, uz nadu da će se u budućnosti nastaviti sa ovakvom praksom stručnog usavršavanja nastavnika i roditelja.

23.mart 2016.

UTICAJ MEĐULJUDSKIH ODNOSA NA USPJEH U OSNOVNOJ ŠKOLI

(relacija nastavnik – roditelj)

                                                                                                                   Današnji  tempo života roditeljima ne ostavlja dovoljno slobodnog vremena za komunikaciju sa učiteljima i predmetnim nastavnicima.

Kako bi ostvarili što bolji i kvalitetniji oblik komunikacije i saradnje sa roditeljima učenika, na sastanku Vijeća roditelja, održanog 23.03.2016. godine u prostorijama JU Osnovne škole "Umihana Čuvidina", realizovana je radionica pod nazivom „Uticaj međuljudskih odnosa na uspjeh u osnovnoj školi (relacija nastavnik – roditelj)“.  

Realizatori radionice bile su Botulja Elma i Efendić Sanela, nastavnice predmetne nastave, Pačavar Dženana i Imamović Lejla, nastavnice razredne nastave. 

Radionici su prisustvovali pomoćnica direktora škole Amela Kazazić i direktor škole Aziz Mulahmetović.       

Cilj ove radionice bio je stvaranje povjerenja, podrške, uzajamnog komuniciranja i boljeg međusobnog upoznavanja roditelja.  

Radionica je protekla u radnom i vedrom raspoloženju. Postignuto je međusobno povjerenje, dobra komunikacija, te ravnopravan odnos između svih učesnika radionice. Svoje zadovoljstvo roditelji su iskazali kroz želju da se u budućnosti realizuju ovakve radionice i na roditeljskim sastancima.

29.januar 2016.

U petak, 29.01.2016. godine održana je radionica na temu “Saradnja porodice i škole“. Realizatori su bile Botulja Elma i Efendić Sanela (nastavnice predmetne nastave), Pačavar Dženana i Imamović Lejla  (nastavnice razredne nastave), te Hadžiahmetović Azra (pedagogica škole) i  Kazazić Amela (pomoćnica direktora škole).

Nastavnici predmetne i razredne nastave su aktivno sudjelovali na radionici.

U uvodnom dijelu učesnici radionice upoznati su o saradnji škole i roditelja kroz kratki film. Takođe, upoznati su sa čestim greškama i predrasudama nastavnika i roditelja vezanih za učenike i njihovo ponašanje u školi. Nakon uvoda slijedio je rad u grupama. Učesnici su bili podijeljeni u grupe i svaka je grupa imala neku situaciju (problem) kojoj su trebali naći rješanje. Nakon dogovora, grupe su izlagale svoj rad. Poslije rada u grupama osvrnuli su se na anketu za roditelje, koja je urađena u mjesecu decembru. Anketom su obuhvaćeni roditelji učenika od 5. do 9. razreda.

U završnom dijelu učesnici  su dobili ankete „Koji je vaš stil upravljanja razredom?“,  kako bi utvrdili koji su tip nastavnika (autoritarni, demokratski ili permisivni tip).

28.januar 2016.
U četvrtak, 28.01.2016. godine u okviru projekta „Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost“, održane su radionice  za nastavnike razredne i predmetne nastave. Voditelji radionica su bile Dženana Pačavar, nastavnica razredne nastave i Sanela Efendić, nastavnica njemačkog jezika.
07.januar 2016.

ISPRAĆAJ KOLEGA U PENZIJU

Danas je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je priređen ispraćaj tri uposlenika  u penziju Abaz Elmasa, domara, Mulaosmanović Asima, noćnog čuvara i Čaušević  Edhem, nastavnika biologije.

Želimo im dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

9. oktobar 2015.

UDRUŽENJE UČITELJA KANTONA SARAJEVO

NAUČNO-STRUČNI ČASOPIS  VIZIJA

 

U novom broju naučno-stručnog časopisa za učitelje “VIZIJA“,   

u izdanju Udruženja učitelja Kantona Sarajevo,

pročitajte:

NEKI ASPEKTI KOMUNIKACIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI

-  Mr.sci Aziz MULAHMETOVIĆ

 
 

PROJEKT “INDEKS INKLUZIVNOSTI”

 

U organizaciji OSCE-a i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u prostorijama Hotela Sarajevo održan je dvodnevni seminar o metodologiji “Indeks inkluzivnosti“.

Elma Botulja, predstavnica naše škole  prisustvovala je seminaru. Predavač seminara, gospođa Nihada Čolić, učesnike je  upoznala sa načinom primjene inkluzije u školama i kroz radionice im približila Inkluziju u nastavi.